Wednesday, 12 September 2012

Baitullah~destinasi impian setiap hamba-Nya

❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤ 
Assalamualaikum w.b.t.

 Setelah sekian lama gile rasanya ana tak update blog ni,memaaaang lama,bersawang!!


Hari ni ana nak kongsi pula pengalaman yang ana tak tersangka akan pergi juga ke luar negara yang selama ni cek teringin nak ke luar negara dari Malaysia, tak kesah lah negara mana sekali pun dan alhamdulillah, dengan kurniaan Allah, rezeki yang Allah berikan ana berada di tanah haram selama 2 minggu baru-baru ni. (baru??haha,dah lame la). ana nak bebel pun dah tak reti nak susun ayat macam mana untuk share pengalaman ni, pasal kat sana macam-macam yang kita tak pernah nampak, situlah tempatnya, yang kita tak sangka ada benda tu akan jadi tapi tak pernah nampak, situlah tempatnya.

 alhamdulillah,11 Hari ana ada kat Mekah dan 4 hari dekat Madinah, banyak kenangan-kenangan yang tak mungkin ana akan lupa sampai ke mati sekali pun. Bukannya mudah nak ke tanah haram, tanah suci bagi segala tanah kat bumi ni. Jadi ana tak berapa tahu macam mana nak share ceritanya, pasal banyak sangat terlintas dalam pandangan mata kasar ni. So ana cerita ikut gambar yang ana sediakan lah dari awal perjalanan sampai la akhir insyaAllah.



 Umrah ni bermaksud mengunjungi baitullah al-haram dalam keadaan beribadat dengan mengerjakan tawaf, sai'e dan bergunting. Umrah ni ada rukun-rukun dan wajib dia pulak. Antara rukun dia :

Rukun Umrah: 
Berniat Ihram Umrah.
Tawaf Kaabah 7 kali keliling.
Sa'i di antara Safa dan Marwah sebanyak 7 ka­li.
Bergunting (Tahallul).
Tertib.

Wajib umrah pulak terdiri daripada Wajib Umrah: 
Niat Ihram di Miqat.
Meninggalkan Larangan Ihram.

 So, mula-mulanya pun ana tak lah berapa tahu sangat macam mana nak buat umrah, salah ke buat macam ni, salah ke buat macam tu. *walaupun dah lupe sebenarnya Tapi tak perlu risau sangat, kalau kita dah join under pakej mana-mana agent, dorang akan sediakan mutawwif atau lebih dikenali sebagai ustaz untuk membimbing kita. So alhamdulilah, ustaz yang bimbing group ana mengerjakan umrah ni sangatlah sporting habis, tak boring menjawab soalan yang kitorang tujukan.

 So, berniat ihram umrah ni start bila kita dah sampai satu tempat tu di panggil miqat dan bila kita dah berniat ihram tu, kita disunatkan pulak bertalbiah sepanjang masa sehingga sebelum kita lakukan tawaf.


 Apa tu talbiah?

 لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ لَبَّيْكَ لاَشَرِيْكَ لَكَ لَبَّ يكَ إِنَّ الحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالمُلْكُ لاَشَرِيْكَ لَ ك 

 Bacaan yang biasa kita dengar dalam tv bila tiba waktu haji tu. Kadang rasa sedih jugak bila dengar. Apatah lagi kita sendiri yang sedang dalam niat ihram tengah melafazkan bacaan tu.

 Sampai ke masjidil haram, kita perlu lakukan rukun umrah yang pertama iaitu tawaf tujuh pusingan. Badan kita ni bahu mesti mengirikan kaabah. So kadang2 ada jugak persoalan ana macam mana kalau orang langgar kita, macam mana kalau family tertinggal ke belakang, macam mana pulak kalau terlupa sekarang pusingan ke berapa? Setiap pengalaman, yang akan mengajar kita. Jangan risau.

 Nabel start berniat ihram dalam kapal terbang bila kapten kapal terbang tu bagi pengumuman yang dah lalui kawasan miqat, jadi boleh pasang niat. Okay lupa nak bagitau, selalunya orang pergi umrah ni, akan ke madinah dulu destinasi pertama, dan kemudian baru ke mekah. Tak kesah mana-mana dulu pun, umrah juga nama dia.

 So bila dah sampai kawasan niat tu, pasang lah niat umrah, kalau tak tau mai cek kongsi

 "sahaja aku mengerjakan umrah dan aku berihram dengannya kerana Allah Ta'ala"

 Suggestion ana la bila kita nak pohon doa ke nak berniat ke, lebih baik kita berniat dalam bahasa melayu which is kita lebih faham apa yang kita niatkan kalau nak bandingkan kita berniat dalam bahasa arab, apa benda makna kita tak faham. Sama lah dengan doa, ana baca doa dalam bahasa arab, tak faham maksud, so tak rasa macam feel doa tu. bila kita berdoa dalam bahasa kita biasa, bahasa melayu, air mata ni banjir macam tsunami. hehe sebab feeling tu, *part banjir tu tipu sunat :)


 Time tu memang terasa macam, apa dosa ku Ya Allah, ampun kan aku ya Allah. sumpah tak tipu. Meleleh air mata jugaklah bila kena adengan macam tu. Start dari tu, mulalah nak buat ibadah gegila bila sampai sana, memang pasang hajat terus. Pasal waktu kat rumah, tak tau apa nak buat. hehe

 So first time bila sampai kat masjidil haram tu, rasa macam sebak pun ada, tak terfikir mampu pergi ke sana, jadi tetamu Allah. Alhamdulillah. Allah izinkan jadi tetamu Dia. sebak beb...yelah,kita tempat2 overseas laen boleh pergi,ni umrah takleh pergi*kene perli dengan ustaz ghazali Omar aritu :p

Kadang ada juga dengar kisah orang-orang lain tentang yang pernah buat dosa dosa kat dunia bila sampai kat tanah haram ni, macam-macam akan berlaku kat dia. So ana pun rasa macam takut juga, mana tau ada benda yang kita tak perasaan, buat benda tak elok datang sana, kena la segala balasan. Alhamdulillah, tak ada sangat lah. Tapi rasanya macam ada. haha


 Okay back to umrah, masuk je pintu masjidil haram, terus kita buat tawaf. Tujuh pusingan dengan YAKIN. Waktu tu memang orang penuh tak tersangka you.

 Sebelum tawaf tu, memang sunat la kita berniat dulu. Kedudukan kita nak berniat betul-betul berada dekat lampu hijau. Lampu hijau tu ada kat bahagian kanan kita, akan nampak punya, orang yang bermata 2 pun boleh, apa lagi yang 4 ye dak? So kita berdiri kat situ, terus berniat dan kemudian lambaikan tangan kanan ke arah hajarul aswad

 Niat tawaf
 " YA ALLAH YA TUHANKU, AKU HENDAK TAWAF DI BAITULLAHIL HARAM SEBAGAI TAWAF UMRAH KERANA ALLAH TA'ALA"


 bacaan bila melambaikan tangan ke arah hajarul aswad pula *buat la setiap kali sampai ke penjuru lampu hijau tu. 7 kali pusing, so 7 kali lambai
"BISMILLAHI ALLAHU AKBAR WALILLAH HIL HAMD"

 Waktu tawaf tu kita sunat lah berzikir munajat baca doa apa-apa ke. kalau duk diam pusing keliling kaabah tu pun boleh. Tawaf tak ada bacaan khusus, cuma ibadah fizikal.

 Bila dah tawaf tu, terus la ana pun ke belakang makam Ibrahim kata orang tempat mustajab untuk berdoa, sambil solat sunat tawaf, panjatkan lah doa, mohon la apa-apa. Kot ada kawan-kawan kirimkan doa-doa dorang, bacakan lah sekali. InsyaAllah, sampai punya doa tu.

 Dah lepas solat tu, terus tubik ke ruang saie pulak, ana ingat time tu, saie ni jauh jauh, meaning tempat kita dari safa ke marwah jauh, dari marwah ke safa pun jauh. Padahal tepi tepi je jalan dia. Jarak antara safa ke marwah tu, kira boleh tahan la. Tak lah jauh mana, kira macam 350 meter cam tu je. Kali la ngan 7 kali pusing, hehehe. Pusing tu pun jangan silap faham, dia kira macam ni,

 safa - marwah = 1 kali
marwah - safa = 1 kali.

 so kalau buat 1 pusingan lengkap, kira 2 dah la ? faham kan? faham faham kan je la. hehe

 Sebelum buat saie tu, memang wajib la kita berniat saie dulu

 " YA ALLAH YA TUHANKU , AKU HENDAK SAI'E ANTARA SAFA DAN MARWAH TUJUH KALI SEBAGAI SAIE UMRAH KERANA ALLAH TA'ALA"

 So waktu buat saie tu pun, sama juga macam tawaf, tak ada bacaan khusus macam dalam solat. kita sunat untuk baca doa-doa, aku zikir munajat. Kalau yang ada join ikut agensi masing-masing insyaAllah ada lah disediakan buku.

 Kalau ana kirakan masa ibadat mana lebih cepat selesai, nabel rasa tawaf lagi cepat selesai kalau berbanding dengan sai'e, tapi apa pun, nak buat apa berkejar masa kat sana? bukannya ada kerja nak kena kejar punch card apa semua. haha So kita buat ibadah rilek-rilek je kat sana.


 Habis sai'e kita bertahalul lah pulak @ bercukur. Helaian rambut tu mesti la lebih dari 3 helai rambut kalau tak silap. ana first-first gunting tu, tak buat botak lagi, pasal niat ingat nak buat lagi umrah. Umrah ni boleh di buat berulang kali. ana pun tak terlintas ingat boleh buat berulang kali. Dalam fikiran bila dah habis buat tu, that's it lah. The end of ibadat umrah. Siapa kata ! haha , boleh je ulang-ulang umrah tu. *sebenarnya nak bela rambut macam akhil Hayy :D

then,ana terus pergi madinah,lagi macam-macam,dan yang tak sangka boleh jumpa kawan kusiss kat madinah nih,especiallly akmal,huhu,terharu  sebab meme lama tak jumpa :')

*tu la,jumpa kat malaysia taknak pulak :p

Wallahu A'lam

Friday, 20 April 2012

Novel?? erm,layan jugaklah,tapi...

❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤•

Assalamualaikum...

Huih,lama tak menaip nih,ilham...oh,ilham..datang la kepadaku,sungguh aku merana tanpamu,isk3,

Erm,dalam mengejar cita-cita dan impian,sebenranya ramai lagi tak tahu baca al-Quran + khatam al-Quran,bile ditanya maksud al-Quran tu,fuhh,masing2 tau jawab, Kitab Allah yang diturunkan kepada baginda etc....maklum la,belajar PAI kat sekolah en?Masya Allah..Pandai jawab tapi masalahnya en berapa ramai yang pandai membaca Al Quran?itu ana tak nak jawab...

wah,warna warni memikat hati~tapi beli tak bace,sori,anda silap besar sebnarnye,
yang tersirat itu sepatutnya dibaca dulu kemudian dizahirkan ..^^

Al Quran vs Novel & Buku Buku Am...

Pastinya pembaca novel dan buku am lebih ramai berbanding membaca kitab suci Al Quran,betul tak??Nut what I now see is,sekarang ni,tak ramai yang pandai membaca Al Quran~Baca Al Quran tergagap gagap,tajwidnya entah ke mana~Masya Allah..Akhir Zaman! Sedangkan ramai yang tahu,Al Quran antara penyelamat kita di alam kubur kelak, tak jadi masalah andai antum rajin baca novel dan buku,tapi kena rajin jugaklah membaca Al Quran.Biar seimbang...tawazun~

Kadang2,ana terfikir sejenak.Ramai kerja tinggi,belajar tinggi,gaji tinggi,cakap mat saleh pekat benor,cakap cina,india dan korea or bahasa lain2 lancar terus,pakai kereta besar,rumah besar.But apabila di minta mengaji Al Quran ramai yang mengelak.Kenapa perkara ni berlaku?Benar apa yang di katakan di dalam hadis.Dunia semakin hampir dengan kiamat! Nauzubillah,untuk peringtan diri ana juga...

Dalam al-Quran ada pelbagai cerita, sedih ada, insaf ada, gembira pun ada, seram pun ada. Kita baca novel kadang2 sebab terpengaruh dengan populariti si penulis novel. Cerita bukannya best sangat pun padahal pon watak2 dalam novel tu pula tidak ada kaitan pun dengan kita.

amacam??banyak tak?? :)

Bererti, kita sedang baca kisah orang lain. Bukan kisah kita. Hanya persis kisah kita jika kebetulannya sama dengan apa yg pernah kita lalui. Sedangkan Allah adalah Penulis Yang Maha Terbaik dan Maha Popular.sohih?? KaryaNya al-Quran. Watak2 dalam al-Quran tu kesemuanya ada kaitan dengan kita. Maksudnya, kita juga adalah watak2 utama dalam al-Quran. So, boleh fikir, mana lagi best... kih3

Kita jadi watak utama dalam 'novel' karya Allah sendiri atau kita sekadar pembaca novel yang tidak ada pun watak kita di dalamnya. Al-Quran tu kisah tentang diri kita sendiri.

Cerita tentang diri sendiri yang mencari jalan keluar dari kegelapan kepada cahaya. Lagi menarik dari novel biasa di pasaran,haha,kadang kite suke lebihkan novel,kadang2 ada jugak yang menangis bile bace novel nih,aduh,tu tak tahan tu,kawal diri tau..InsyaAllah,moga2 antum dalam dakapanNya..^^

p/s= saya peminta novel Hilal Asyraf,A Ubaidillah Alias,Hlovate,Hizburrahaman el-Sharazy,Fatimah Syarha, and semua novelist tu(andai Ustaz Azhar Idrus buat novel saye beli,hehe)..InsyaAllah,saya cuba kawal diri saya,ameen~

Wallahu A'lam..

Friday, 6 April 2012

Hadiah paling bermakna...

❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤•
Assalamualaikum..

Okeyh, awek I nak kasi..

..baju melayu sepasang siap sampin lagi...
..sebotol minyak wangi Ralph Lauren *woot woott,kaye benor aweks nih...
..topup 5 hengget...

Ok fine. Tau tak, tengah baca surat cinta Kekasih Pertama, saya dapat offer lagi best. Memang infinity la excitement time tu.

Eh jangan risau,jangan jealous. Sebenarnya offer tu untuk kita semua :)

 'Dan bersegeralah kamu mencari ampunan dari Tuhanmu dan mendapatkan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan bagi orang orang yang bertaqwa,' [3: 133]


Luaaaaaasss.

Langit + Bumi. Weh tell me, mana nak dapat lagi? Siapa lagi yang mampu bagi. Setakat topup minyak wangi, baju melayu tu, alahai macam kuman je kot. Kan?

Tapi untuk dapat reward besar macam tu, effort pun kena la the best that we can kan?

Allah dah listkan dah, hah siapa yang nak, buat macam ni macam ni macam ni. Kira macam nak exam, lecturer bagi soalan ramalan, masuk chapter ni chapter ni chapter ni.

Agak agak kita terlebih rajin tak nak study chapter lain dan tak pedulikan chapter ramalan yang lecturer bagi tu?

Tapi ni Allah yang janji weh. Subhanallah.

 ~infak waktu lapang atau sempit
 ~tahan marah
~maafkan kesalahan orang lain

Senang tak?
Tacing gak la bila baca baca ayat ni. Sebab masa tu saya tengah diuji untuk 'tahan marah, maafkan orang lain'.

Ya Allah. Bukan senang. Tapi bila kita dapat buat apa yang Allah suruh tu, Subhanallah, tak tau nak gambarkan perasaan tu macam mana. Indah.

Imagine la kalau korang dapat trip percuma ke Europe untuk sebulan. Waaa~ melompat-lompat la korang en??

Tapi ni bukan setakat Europe, nah amik langit dan bumi. Bukan hanya untuk beberapa bulan atau tahun tapi selama-lamanya.

 Dalam ukhwah, yang sana tersentuh, yang sini terasa.

 'Dan kerana Tuhanmu, bersabarlah,' [74:7]

 Sebelum terasa, kita perlu menjaga :)

 INNALLAHA MA'ANA

*pehh,kene ade Ilham,baru boleh taip la belog nih~huhu..oke,ana takde aweks2 nih ye,rekaan Syabab semata2..^^

Wallahu A'lam..

Thursday, 29 March 2012

Aku tunduk syukur pada yang Satu :)

❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤•

Assalamualaikum~
Pehh,berhabuk kot blog ni,dengan komen dari unkown+unwisely guys kat chatbox,john la,lisa la,tak kenal pon,eish3,tak patut*baru sekarang nak tulis kat belog mir??alhamdulillah,result ana taklah sebagus pelajar di MRSM Tun Ghafar Baba tu,straight A plus kaw2 punya,tapi alhamdulillah,ana dikurniakan kudrat untuk mengambil result,akhirnya,berjaya ku ungkapkan kalimah ini...

sesibuk mana pon kite dengan persatuan~academic is still No 1..

Entah kapan sampai bila dari dulu lagi,orang asyik condem je yang ana tak boleh,so,i've proven it,alhamdulillah,syukran laka kepada ibu bapaku,sohabati,guru-guru,lajnah,dan mereka yang medoakan kejayaan insan ini,nanti ana balas balik ye,ok?yang kurang berjaya~SPM bukan semestinya penentu masa depan,cuma sekadar nak mendapatakan kos pilihan di U nanti,SPM kureng,tak semsetinya hidup kite pon kureng,never give up,rememeber that,janji,kita dah usaha!! Honestly,subjek bahasa ana kantoi~nak apply biasiswa memang susah sikit,tapi,kalo belajar kat tempatan apa salahnya??nanti bile buat master,baru gi overseas nanti,honeymoon sekali kat Jordan..^^
Lagi satu,lesen saya lulus~alhamdulillah....

Wallahu A'lam..

Friday, 9 March 2012

Mesir~Bumi Anbiya' yang 'mendidik'-ku...

❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤•
Assalamualaikum..

Perkongsian eksklusif bagi sesiapa yang baca ni! Terlalu banyak yang ingin dikongsi dan ingin diceritakan..
*masjid al-azhar,jerebu la

Malaysia..Mesir.. dua tanah yang luas yang tak banyak beza..namun berbeda! Haha..faham? Sangkaan ana sebelum tiba di bumi ini (mesir)..banyak yang tepat.. hampir 80% lah! Menyedari bahawa mesir adalah bumi anbiya dan firaun menjadikan langkahku di sana berhati-hati dan menjadikan dua belah kakiku ini ‘memerhati’..*jadi dak baru dan pendiam di sana,jahil la katakan..^^

tinggal kat sini,duduk ngan dak2 selangor..

So,for me~kisah di bumi mesti dikongsikan.. adalah realiti masyarakat dan biah di tanah arab ini.. cerita ini (insyaAllah) bermanfaat bagi sesiapa yang membaca..tulus dari hati yang mudah dibolak balikkan ini dan iman yang rapuh ini..*ya muqallibal qulub.sabit kulu bana ala deenik wala thoa'tik,hurmm..wallahualam..


Masyarakat Arab dan masyarakat melayu berbeza! Dari budaya..tingkah laku..adab..bahasa & etc menjadikan suasana itu berbeza dari bumi Malaysia yang majoritinya masyarakat melayu-islam.. majoriti mereka juga Muslim..sengaja Allah tentukan begitu…

sedap dan murah,mai mesir..^^
“Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.”
(Al Hujuraat ayat 13)

 shai bi la nanak=teh tanpa pudina..^^

Namun, nak rasa kesan kat bumi mesir itu hanyalah dapat diketahui dengan ‘mencelah-celah’ dalam masyarakat Arab,kalau tak,yang zahirnya..tidak menggambarkan bahawa masyarakat Islam yang mendiami bumi itu.. persepsi yang buruk bagi pelancong2 yang bukan Islam.. keadaan jalan yang kotor..individu2 arab yang panas baran..gopoh gapah dalam urusan..dan sebagainya..belum cerita trafik lagi,tak sanggup bawa kereta kat sana,asyik main hon-hon je..

aritu try amek gambar kat dalam U,pastu kena marah ngan pengawal,huhu
ni pon curik2 amik gambar,itupon kat luar :(

Bangsa Arab sangat berbeza namun kebanyakan mereka sangat menghormati masyarakat Malaysia sehinggakan digelar ‘AHSAN NAS’ (manusia terbaik)..subhanallah..penghormatan yang tinggi namun adakah kita layak dengan gelaran itu? fikir-fikirkan..

Bila nak balik nih?huhu~result ma..
Wallahu A'lam...

Blogger templates