Friday, February 24, 2012

Saya resign dari kerja,so sad...

❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤•

Assalamualaikum..
"Erm,mak cik,saya minta maaf banyak2 tau,sebab tak bagitau makcik awal yang saya nak resign jadi chef sandaran mak cik,ade sebab nape saya resign,mula2 saya agak kebertan nak resign jadi chef ni,tapi apa kan daya,huhu,macam2 saya belajar tau,dari masakan kampung hingga western,syukran makcik,anyway,mak cik terbaek la."~❤❤


Actually,ana nak gi bumi Anbiya' la,Mesir ma,sambung further studies for a while,ilmu perlu dituntut walau ke negeri China,lagipun ana nak berhijrah la,macam mana ana nak dapat cinta manusia selagi ana tak cintakan Allah,
ape2 pon.,nanti jumpe hamza namira,Nil river,piramids,sphnyx,haha.but there's something~blog ni pon tak tau la camne nanti,rasanya boleh bersawang blog ni kot,FB pon tak tentu lagi boleh pakai,deactivate atau delete kot,kalo mobile phone,lagi la..cekik darah operator die,mahal betul la..huhu,asifah jiddan ye sohabati sekalian,doakan ana ye,
5 tahun kat sana,ok tak??haha,gurau je..^^

Wallahu A'lam

Monday, February 20, 2012

The secret of sucess..

Assalamualaikum..
Umumnya,bila ada pelajar cemerlang diminta beri rahsia kejayaan,mereka mesti jawab..
"Hoho,rahsia saya ialah sentiasa fokus time cikgu mengajar,sebab tika itu la cikgu ajar macam2"

ade juga yang menjawab...

"Erm,saya suka lakukan solat hajat lepas maghrib,selalu bertawakal kepada-Nya,mengaji,itu rahsia belajar saya,tak lebih,tak kurang"

Apa-apa pon,yang penting masing-masing ada cara tersendiri nak berjaya dalam hidup,kalau Nik Nur Madhihah selalu puasa sunat Isnin Khamis,Azali Azlan selalu beratnya pada guru and etc..tapi ana prefer rahsia kejayaan Ustaz Nik Aziz Nik Mat,haha..yakni selalu hafal Quran..mungkin ramai anggap benda ni cam mustahil,tapi cayalah,kalau antum suka hafal Quran,makin tinggi kecekapan penghafalan anda..

Pernah sekali,ana nak mengafal buku PQS*faveret subjek kot,but before that,ana ber'uthlah' kat musolla hari ahad,lepas subuh sampai supper malam,ana tak keluar musolla pon*saya escape gotong royong time tu,senyap2 je ye,keluar bile nak makan ngan membersihkan diri je*naseb baek orang tak perasan,hua3~tujuannya sebab saya nak hafal Quran,surah al-Haj...lepas tu,pehh,memang nikmat la ana cakap,baca ape-ape pon,masok je,yang penting nawaitu kerana Allah,InsyaAllah =D,Tapi satu je masalah nak menghafal ni,bile dah hafal,macam pantang kena jaga,hurm,tak tau la ana leh ikot ke tak,tapi..I'll try my best..*try tengok link ni,Tips-Tips Otak Tajam


اقرءوا القرآن فإنه يأتي يوم القيامة شفيعاً لأصحابه

"Kamu bacalah Al-Quran kerana sesungguhnya apabila tiba hari kiamat ia akan memberi syafaat kepada sahabatnya"

Bila cer pasal hafazan ni,mesti terdetik kat hati antum pasal Darul Quran?sohih?lagi2 ana yang lepasan SPM ni,pernah mereka bertanya padaku,enta masok DQ ka??ana dalam hati,"mau gelak satu dunia kalau aku masok,hik3",erm,ana dalam dilema sebenarnya ni,bukan ape,takut bile kita dah dapat,pastu tolak,kesian kat mereka yang betul2 nak,tapi tak dapat,huhu,ala,masuk mana2 pon boleh,janji tatatertib kena jaga ma,Anyway,bagi mereka yang nak menambahkan hafalan,elok benarlah niat tu diteruskan..teruskan!!
Bagi mereka yang tak berkesempatan,jangan khuatir,mungkin zaujah kita nanti seorang yang menghafal al-Quran, atau zauj kita, atau anak-anak kita, atau cucu-cucu kita kelak.who knows?? Cuma, kita jangan putus asa berdoa kepada Allah swt agar diberi kesempatan. Insyaallah, kita akan merasai keberkatannya di dalam kehidupan kita semua jika al-Quran menjadi satu cara hidup..sebabnya,itu semua janji Allah,believe me,
tips saya kalo nak lancarkan hafalan,jadi Imam Subuh ngan Maghrib kat musolla tau,pastu baca la...*sanggup ka??InsyaAllah boleh~


Wallahu A'lam..^^

Thursday, February 16, 2012

♫ Nostalgic memory ♫

Assalamualaikum..
Erm,found this comment while blogwalking,huhu..

´`¸.•❤´``•.✮'•.¸☆☆'•.¸✮'•.¸☆❤*•¸.•´`¸.•❤´`´`¸.•❤´``•.✮'•.¸☆☆'•.¸✮'•.¸☆❤*•¸.•´`¸.•❤´`

hamba allah said...
"sebagai seorang ketua lajnah DAKWAH anta kena jaga tingkah laku orang pandang anta di luar dan di dalam sekolah ini nasihat ana. ana cuma mengharapkan sebelum anta kata la takrabuzzina,anta baiki diri anta dahulu. syukran" = OCTOBER 3, 2010 10:40 AM~siap ade tarikh ma..

i'm speechless right now~T_T
ku mungkin bukan dai'e sejuta umat
tapi ingat lah,dakwah is everyone's responsibility
it doens't care who you are,
even there's a munkar right in front your eyes
you've need to 'counter' it,otherwise..it'll be ummah's problem
ku tau ku bukan manusia sempurna,tapi tak bermaksod ku diam begitu sahaja..
ku beri peluang pada mu untuk meneguri ku,tapi ini balasannya?
ku mungkin tak mampu nak jauhi segala kemungkaran Rabb kerana diriku bukanlah ma'sum seperti Baginda
ku takkan marah bila seseorang meneneguriku,kerana teguran itulah yang membentuk diriku sekarang
yup,mungkin kadang-kadang diriku sibuk dengan bisikan dunia,tapi ingatkanlah diriku yang lupa ini
ku cuba menjadi dai'e yang terbaik untukkmu,walaupun perkara itu agak mustahil for certain people
betul la kata pujangga tu  "pujian itu lebih berbisa dari racun",i always remember that
anyway,syukran kerana tegor ana..i was hoping for that moment..^^

´`¸.•❤´``•.✮'•.¸☆☆'•.¸✮'•.¸☆❤*•¸.•´`¸.•❤´`´`¸.•❤´``•.✮'•.¸☆☆'•.¸✮'•.¸☆❤*•¸.•´`¸.•❤´`

Wallahu A'lam..

Tuesday, February 14, 2012

Bumi Anbiya' Syria..^^

❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤•
Assalamualaikum..
"Aku tidak tahu apa yang kalian cari,
tetapi di sini tiada jiwa untuk dijual beli,
sesungguhnya kami adalah bangsa yang berdiri dengan Ilahi,
boleh kau ambil kebebasan kami,
tetapi engkau tidak akan mampu membeli jiwa-jiwa ini.

Biarlah hujan kami berdarah hari-hari,
dan peluru menjadi makanan kami,
tetapi tiada Jiwa untuk dijual beli di sini,
yang ada hanya kami,
yang akan terus-terusan berjuang lagi.

Kamu boleh bunuh jika mahu,
tetapi tidak sekali kami akan jual jiwa ini,
Kami tetap akan terus 'hidup',
di sisi Tuhan kami,
dan perjuangan ini akan terus berjalan,
dalam diri pewaris-pewaris kami.

Hinggalah kalian ditumbangkan,
hinggalah kalian hancur,
di tangan perjuangan ini,
tidak akan sekali kami jual jiwa ini.
Tiada. Tiada.
Tiada jiwa untuk engkau beli,
kami tidak menjualnya di sini,
walau harganya adalah seluruh dunia ini.

Kerana jiwa-jiwa kami sudah berada di tangan Ilahi,
dan apakah yang lebih mulia daripadaNya,
apatah lagi jika dibanding tangan busuk para diktator.
Kami akan terus 'hidup',
jiwa kami akan terus segar,
kamu tidak boleh mengambil jiwa kami,
walau berterbangan nyawa,
kamu tidak boleh mengambil jiwa kami,
walau kamu hancurkan seluruh dunia"

Syrian Uprising Statistics:
Syrians killed: 8,314
Children killed: 537
Injured: +35,000
Missing: +65,000
Protestors killed under torture: 418
Protestors currently incarcerated: +212,000
Syrian refugees since March: +20,627
Refugees in Turkey: 10,227
Refugees in Lebanon: +6,400
Refugees in Jordan: +4,000..

Kalam Saidina Ali Karamallah Wajhah
 "Sesungguhnya negeri yang batil itu sekejap sahaja 
sedangkan negeri yang benar itu tetap sehingga datangnya kiamat".

p/s=Dedikasi buat warga Syria, dan mereka yang berjuang seperti mereka di mana-mana...
        Ditujukan kepada Basyar Assad dan seluruh sekutunya, juga yang sekepala dengannya di negara-negara lain...
        Ana penah ditawarkan belajar kat ana lepas SPM,
        huih,naseb baek tak pergi ma,kalo tak~hurm..anyway,Jihad Fisabillah!!

Wallahu A'lam

Thursday, February 9, 2012

That's why Al-Amin is always healthy...

❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤•
Assalamualaikum..^^
Erm,arini tak keje la,takpe la,blogging ape2 pon jadi la,asyik masak je kat umah,jadi montel baru tau,hehe,so,kali ini ana nak kongsikan cara hidup Baginda, Bukan bermakna nabi terhindar daripada macam2 penyakit, but Baginda sebenarnya pernah sakit beberapa kali je...Baginda selalu berada dalam keadaan sihat walaupun terpaksa menghadapi onak duri tika berdakwah..satu je sakit yang Rasullah takleh hadapi yakni~MATI..huhu


Wallahu A'lam..

Pesta Buku~gedung Ilmuku*tapi kena bayar la..^^

❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤•


Assalamualaikum..
Wah,Isnin lepas gi pesta buku,setelah diajak berkali2 oleh mantan*miqdam..pegi la gak,pagi tu gi TS jap,jalan2 yang menyebabkan kakiku sakit,huhu..ingat terus gi PWTC,tapi takpe la,akram punya pasal...so,that evening tu gi la pesta buku yang akhi cakapkan tu..ramai benor,tapi,bosan sikit la..sebab dah petang..takpe la,Ilmu punya pasal..

طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ
Menuntut ilmu adalah satu fardu yang wajib atas tiap-tiap seorang Islam~Ibnu Majah and the others

Tujuan nak pi pesta buku,nak cari buku hiwar bahasa Arab,tapi tak jumpa la,sedih betul la,huhu..takpe,la,pi Telaga Biru,then~time tu memang teruja betul la..jumpa Hafiz Hamidun!!,tengah lancarkan album Terapi Zikir die tu..hahaha,pastu ada Ustaz Zahazan!!,fuhh,memang berbayar la kepenatan ana time tu.hehe~seronok ma,mula2 malu gak nak bergambar ngan Hafiz ni,sebab ade banat kata hensem~hik3..macam2 la..takpe,ana beranikan diri gak nak amek gambar nih..then,time jumpa Ustaz Zahazan,mintak sign~peramah ustaz nih,macam2 kata perangsang die kasi..=D




sempat bergambar nih
ade orang kata macam kembar~kelakar la..*perasan je..

Huih~kenangan sampai bila2~hehe..InsyaAllah..
betul la firman Allah tu,
"Intansurullah hi yansurukum","Jika kita bantu Allah,Allah bantu kita",surah Muhammad..^^
Wallahu A'lam..



Sunday, February 5, 2012

Zikir Penenang Hati..^^

❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤•
Assalamualaikum..

Zikir sebagai penghapus dosa. Benda mudah, tapi majoriti tak suka buat. Ana pun kadang2 malas..^^

Barangsiapa yang mengucapkan Subhanallah Wabihamdihi sebanyak 100 kali dalam sehari, maka kesalahannya dihapuskan walau sebanyak buih di lautan.” (HR Bukhari dan Muslim)

سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيم


p/s~Tips nak habiskan 100 dalam sehari...
lepas setiap solat fardhu baca 20 kali. So 5 kali solat fardhu..cukuplah 100. Yeay!

Wallahu A'lam..




Saturday, February 4, 2012

Cantik Aturan dan Didikan Rasullah itu..^^

❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤•
Assalamualaikum..

Rasulullah SAW juga manusia. Rasulullah SAW juga punya air mata. Rasulullah SAW juga punya rasa sedih pada erti kehilangan.


Usamah bin Zaid meriwayatkan, bahawasanya Rasulullah SAW mengangkat mayat anak dari puteri Baginda yang telah meninggal dunia. Lantas kedua-dua mata Rasulullah SAW bercucuran air mata.

Sa'd berkata kepada Rasulullah SAW: "Wahai Rasulullah, kenapa engkau menangis?" Rasulullah SAW menjawab, "Ini adalah kasih sayang. Allah menjadikan kasih sayang ini di dalam hati hamba-hambaNya. Dan Allah Maha Mengasihi hamba-hambaNya yang bersifat pengasih." (HR Muttafaqun 'Alaihi)



Hmm. Menangis sedih tak mengapa if tangisan itu mengingatkan kita pada Pencipta... Kita sure menangis tak ingat dunia dah kalo anak or ahli keluarga kita meninggal. Tapi Nabi SAW tabah dalam tangisan, ingat Tuhan dalam tangisan...Jadikan la tangisan kita itu tangisan yang membawa kta ke syurga..dan bukan tangisan yang sia-sia. Pada ALLAH kita dtg dan pada ALLAH kita kembali..^^


Wallahu A'lam..

Wednesday, February 1, 2012

Pesanan yang "extraodinary"..^^

Assalamulaikum..
Baru habis tengok video yang Osem ni,jeng2..tapi,penonton belakang Banin ni semua tak pakai hijab,pelik betul la,takpe la,moga2 mereka diberi Hidayah oleh Rabb~InsyaAlah..


Benarlah perempuan itu ibarat permata,Kerana kecantikannya, dia dipandang oleh semua manusia.Kerana keindahannya, dia dipuja oleh sekalian insan.Tetapi kerana kehalusan peribadinya, dia dinilai oleh seseorang yang amat mengerti tentang hakikat sebenar seorang wanita*my opinion..



Nape la Tasneem tak bawak lagi ni dulu2?
haih~man shabara zhafira betul la..^^


Tak dinafikan, memang fitrah manusia menyukai keindahan rupa, tetapi adakalanya apa yang kita suka itu tak semestinya baik untuk kita dan mungkin apa yang kita tak suka itu amat baik untuk kita.It's Allah's job...

But wait, kecantikan sebenarnya akan terserlah di akhirat nanti tau,At that time, barulah kite merasa benar-benar bersyukur kerana mempunyai isteri sebaiknya. Kecantikan di dunia hanyalah kecantikan sementara tetapi di sanalah kediaman yang abadi. Itulah janji Tuhan.Sesungguhnya,Allah tak akan sama sekali memungkiri janji-Nya!!...*wah,sape zaujah ku itu?kejut qiam sekali ek..hobi petama kod!!

Kesimpulannya di sini, keindahan seorang wanita hanya terletak pada kesempurnaan agamanya..Keindahan fizikalnya hanyalah perhiasan luaran anugerah sementara daripada Tuhan yang mungkin boleh lenyap apabila tiba masanya.Itulah fitrah manusia,tiada apa yang kekal pada kita...

Entahlah,sebenarnya,ana pon tak tau nape ana post pasal tajuk ni,dah la kol 1 pagi ni,mungkin sebab ana nangis tadi kot,erm,entahla,mungkin dulu,kite jadi KL Dakwah bla bla, kita hebat je tazkirah orang, 24 hours pot-pet pasal Ad-Deen,tapi bila kita kat luar~kau tewas juga la jawabnya,bukan KL Dakwah bla bla dah ko,feeling guilty sebab tak tegur masyarakat umum pakai pakaian yang @#$%^..betul la cakap Miqdam dulu,"Dakwah yang sebenarnya mir ialah kita dakwah diri kita dulu,yakni muhasabah diri dengan apa yang kita buat dalam seharian,kalo nangis tu lagi comeyy!..baru la time tu,kita rasa,betapa beratnya jadi seorang dai'e dalam berdakwah dalam sesetengah Madu'u..,so,ko jadi KL Dakwah bla bla sampai bila-bila,zahirkan ia ma,then you can taste it's effect".huh,malam tu jugak ana buat Qiam,hehe..nak rase gak ape yang Baginda rasa dulu*ops,lima hari lagi nak sambut the Date of the Day,ana tak tau nak kasi present ape kat Dia, nak yang special punya, tanpa Dia,ana rasa martabat Muslimah pasti direndahkan & dihina, Dia la pembela kaum Hawa,dia la yang terletak di lubuk hatiku sampai bila2...^^ 

Wallahu A'lam..

Blogger templates