Saturday, November 27, 2010

Doaku Untukmu...

Ahmad dan Ali adalah dua orang sahabat baik dan mereka tinggal berjiran. Kedua-duanya hidup dalam kemiskinan dan kesempitan. Setelah seharian berusaha, masing-masing akan berdoa. Begitulah kelaziman mereka berdua. Mereka akan singgah di masjid setiap kali habis bekerja untuk solat dan berdoa.

"Apakah doamu pada hari ini?" tanya Ahmad kepada sahabatnya, Ali.
"Aku berdoa agar esok hari aku dimurahkan rezeki. Bulan ini perbelanjaanku lebih daripada biasa," jawab Ali.
"Doamu?" Ali pula bertanya kepada Ahmad. Ahmad hany tersenyum tanpa berkata apa.

Keesokan harinya, Ali memberitahu Ahmad berita gembira. "Alhamdulillah, doaku semalam telah dimakbulkan Allah. Majikanku beri bonus pada hari ini."
"Alhamdulillah, hari ini kau akan berdoa apa pula?" tanya Ahmad.
"Aku berdoa moga isteriku selamat bersalin." jawab Ali.
Mereka berdua pun masuk ke dalam masjid lalu mengerjakan solat serta berdoa.

Sejurus usai berdoa, Ali bertany, "Kau pula berdoa untuk apa hari ini?".
Ahmad tersenyum, masih tidak menjawab.
Beberapa hari kemudian, Ali memberitahu berita gembira. "Syukur isteriku selamat bersalin malam tadi. Nampaknya doaku makbul, Mad."
"Alhamdulillah... Tahniah, Ali."
"Aku berdoa juga agar anakku selamat," kata Ahmad dengan wajah muram.
"Kenapa dengan anakmu?"
"Anakku yang bongsu sakit, Ali. Keadaannya amat membimbangkan."
"InsyaALLAH, kau doalah kuat-kuat sikit. Minta anakmu selamat," kata Ali.

Beberapa hari kemudian, mereka berbual seusai solat seperti kebiasaannya.
"Bagaimana dengan anakmu?" tany Ali.
"Macam itu juga. Sudah beberapa hari tapi keadaannya cuma bertambah baik sedikit sahaja."
"Doa banyak lagi Ahmad. Aku tidak sangka doaku sangat makbul. Hampir setiap yang aku doakan mustajab. Tapi kau......"
"Kenapa dengan aku?"
"Mad, aku lihat Ahmad doamu tidak mustajab." Ahmad tersenyum...
Melihat Ahmad tersenyum, Ali semakin hairan lalu bertanya lagi, "Aku hairan, doamu tidak mustajab."
"Sebenarnya doaku telah banyak dimakbulkan Allah. Syukur Alhamdulillah."
"Doa yang mana? Sebab aku lihat tiada tidak ada apa-apa perubahan pada kau."
"Doaku sejak dulu hanya untukmu sahabatku. Setiap hari aku berdoa agar Allah makbulkan setiap apa yang kau doakan padaNYA.

Cerita dipetik daripada Majalah Solusi Isu 22...

Hidup ini perlu banyak memberi kerana sebaik-baik manusia adalah yang memberikan manfaat kepada manusia yang lain. Dan tidak semestinya pemberian itu hanya dari sudut kebendaan, doa adalah pemberian yang sangat berharga, lebih-lebih lagi doa yang tidak diketahui oleh penerimanya. Banyakkan bersyukur dengan apa yang kita ada, mungkin apa yang kita miliki sekarang adalah daripada doa orang lain kepada kita....

Wallahu A'lam...

Friday, November 26, 2010

Tak sangka la pulak...hehe

Assalamulaikum....

Rindu pula pada kerja kat sekolah ni...eish3,dok umah buat bende same aje,dah la jadi maid full time...
Sedang bosan bersama alam maya..tetibe dapat idea..
Isu Palestin iaitu....ISRAEL...hehe..ana try la carik info kat google,tulis la.."Israel is a......"....tetibe....

 Pehh..terkejot ana dibuatnya...macam-macam rupenye Israel ni,hehe..sape-sape nak cube..dipersilakan/tafaddol...

Wallahu A'lam...

Friday, November 19, 2010

Sinergi....1+1=3...macam mana tu??

Lame tak menaip ni....ermm,ana asyik sibuk je kat sekolah sampai blog pun boleh lupa...eish3..penat betul la sekolah ni..tapi nak buat macam mana,dah tanggungjawab..haha

Ok2..sambung...Setelah menghadapi musim imtihan yang...yang...susah giler(hiperbola)..akhirnya dapat jua ana melepaskan kebosanan terhadap sebuah novel..hehe,tetibe teringat lak kat novel ni,dah lame beli,cume tak ade mase nak bace...haha

Ok..ni yang nak promote ni...Tajuknye..Sinergi...Cakap je nak tau pasal ape berkait dengan kehidupan, semua ada insya Allah...

 Persahabatan, tarbiyyah, cinta, konflik dalaman, tawazun, keluarga, masalah disiplin pelajar, kepimpinan, suspen, general knowledge, humor, kahwin, dakwah, kawalan emosi, kehidupan harian, sirah dan sangat sangat banyak lagi ilmu yang boleh dapat dalam novel ni,insya Allah semua dalam satu novel...haha..mungkin ade yang dah biase dengar ape yang ana 'bold'kan tu tapi...sebeneranya isi novel tu laen dari pemikiran kita...(wah,macam ceramah la pulak)...

Bagi ana,penyampaian dakwah and tarbiyyah dalam novel ni sangat dekat di hati dan berkait rapat dengan kehidupan harian kita...hahahaha Kadang-kadang plot cite ni memang ade yang tak dijangka...

Akhirnya, mesej paling penting dalam novel ni, ‘Keimanan adalah Paksi’, Iman itulah yang penting dalam segala hal yang ana sebut kat atas tadi, dan Iman tu semua orang kena ada dan faham, barulah kehidupan menjadi luar biasa dan lebih bermakna insya Allah...sebab tu ana kata..1+1=3..bile ade 2 orang tambah pula dengan Iman yang mantap..hasilnya bukan la 2..tapi 3...hehe..

Jika terdapat pemahaman yang silap, maka tegurlah kesilapan itu. Jika pemahamanku silap, ana menariknya semula semasa hidupku atau sesudah matiku......

Wallahu A'lam

Blogger templates