Thursday, 29 March 2012

Aku tunduk syukur pada yang Satu :)

❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤•

Assalamualaikum~
Pehh,berhabuk kot blog ni,dengan komen dari unkown+unwisely guys kat chatbox,john la,lisa la,tak kenal pon,eish3,tak patut*baru sekarang nak tulis kat belog mir??alhamdulillah,result ana taklah sebagus pelajar di MRSM Tun Ghafar Baba tu,straight A plus kaw2 punya,tapi alhamdulillah,ana dikurniakan kudrat untuk mengambil result,akhirnya,berjaya ku ungkapkan kalimah ini...

sesibuk mana pon kite dengan persatuan~academic is still No 1..

Entah kapan sampai bila dari dulu lagi,orang asyik condem je yang ana tak boleh,so,i've proven it,alhamdulillah,syukran laka kepada ibu bapaku,sohabati,guru-guru,lajnah,dan mereka yang medoakan kejayaan insan ini,nanti ana balas balik ye,ok?yang kurang berjaya~SPM bukan semestinya penentu masa depan,cuma sekadar nak mendapatakan kos pilihan di U nanti,SPM kureng,tak semsetinya hidup kite pon kureng,never give up,rememeber that,janji,kita dah usaha!! Honestly,subjek bahasa ana kantoi~nak apply biasiswa memang susah sikit,tapi,kalo belajar kat tempatan apa salahnya??nanti bile buat master,baru gi overseas nanti,honeymoon sekali kat Jordan..^^
Lagi satu,lesen saya lulus~alhamdulillah....

Wallahu A'lam..

Friday, 9 March 2012

Mesir~Bumi Anbiya' yang 'mendidik'-ku...

❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤•
Assalamualaikum..

Perkongsian eksklusif bagi sesiapa yang baca ni! Terlalu banyak yang ingin dikongsi dan ingin diceritakan..
*masjid al-azhar,jerebu la

Malaysia..Mesir.. dua tanah yang luas yang tak banyak beza..namun berbeda! Haha..faham? Sangkaan ana sebelum tiba di bumi ini (mesir)..banyak yang tepat.. hampir 80% lah! Menyedari bahawa mesir adalah bumi anbiya dan firaun menjadikan langkahku di sana berhati-hati dan menjadikan dua belah kakiku ini ‘memerhati’..*jadi dak baru dan pendiam di sana,jahil la katakan..^^

tinggal kat sini,duduk ngan dak2 selangor..

So,for me~kisah di bumi mesti dikongsikan.. adalah realiti masyarakat dan biah di tanah arab ini.. cerita ini (insyaAllah) bermanfaat bagi sesiapa yang membaca..tulus dari hati yang mudah dibolak balikkan ini dan iman yang rapuh ini..*ya muqallibal qulub.sabit kulu bana ala deenik wala thoa'tik,hurmm..wallahualam..


Masyarakat Arab dan masyarakat melayu berbeza! Dari budaya..tingkah laku..adab..bahasa & etc menjadikan suasana itu berbeza dari bumi Malaysia yang majoritinya masyarakat melayu-islam.. majoriti mereka juga Muslim..sengaja Allah tentukan begitu…

sedap dan murah,mai mesir..^^
“Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.”
(Al Hujuraat ayat 13)

 shai bi la nanak=teh tanpa pudina..^^

Namun, nak rasa kesan kat bumi mesir itu hanyalah dapat diketahui dengan ‘mencelah-celah’ dalam masyarakat Arab,kalau tak,yang zahirnya..tidak menggambarkan bahawa masyarakat Islam yang mendiami bumi itu.. persepsi yang buruk bagi pelancong2 yang bukan Islam.. keadaan jalan yang kotor..individu2 arab yang panas baran..gopoh gapah dalam urusan..dan sebagainya..belum cerita trafik lagi,tak sanggup bawa kereta kat sana,asyik main hon-hon je..

aritu try amek gambar kat dalam U,pastu kena marah ngan pengawal,huhu
ni pon curik2 amik gambar,itupon kat luar :(

Bangsa Arab sangat berbeza namun kebanyakan mereka sangat menghormati masyarakat Malaysia sehinggakan digelar ‘AHSAN NAS’ (manusia terbaik)..subhanallah..penghormatan yang tinggi namun adakah kita layak dengan gelaran itu? fikir-fikirkan..

Bila nak balik nih?huhu~result ma..
Wallahu A'lam...

Monday, 5 March 2012

the pillar of ad-Deen is prayer..^^

✿• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ✿•

Ruginya orang handsome tak solat, Nabi Yusof yang handsome pun solat tau...
Ruginya orang cantik tak solat, Saidatina Aisyah yang cantik pun solat tau...
Ruginya orang kaya tak solat, Nabi Sulaiman yang kaya pun solat tau...
Ruginya orang miskin tak solat, Nabi Muhammad yang miskin pun solat tau...
Ruginya budak-budak tak solat, Hasan dan Husin yang baru budak pun solat tau...

*masjid Husin,ade riwayat kata Muawiyah Bin Abu Sufiyan memenggal cucu nabi kat sini..
Wallahu Alam,ana pon tak tau..

Hurm,tak ada sejadah,??
"sujudlah kat mana-mana hamparan suci, yang penting bebas najis.
baju yang zahir kotor tetap suci asalkan tidak bernajis..."
Eh,ukhti tak ada telekung??
"asalkan bertudung labuh ke bawah dada dan berpakaian tidak nampak bentuk tubuh, 
sesuai dan menepati syarat sah solat, tidak menjadi masalah...."
Tak ada bilik solat?boss tak sediakan?
"hamparkanlah sesuatu agar manjadi alas, dan pastu solatlah.."

*gambar ni saya amek time jalan2 kat al-Azhar,huhu,terkesan beb :(
Tak ada masalah riak, atau menunjuk-nunjuk dalam solat nih sebenarnya..
Janji betulkan Qulub dan Nawaitu. INGAT, tak besar manapun jika dikutuk ... 
biar orang kata kita riak dan menunjuk-nunjuk... 
asalkan kita lepas dari tanggungjawab kepada ALLAH SWT.
Perkara wajib tak tunggu keihlasan,itu peringatan ana...^^
Apa guna kalau muka hensem atau cantik tapi tak solat ??

Wallahu A'lam..

Blogger templates