Monday, 30 January 2012

IPTA or Form 6?

Assalamualaikum..
Kali ni entri nak berbicara tentang masa depan ana ni..huih,tadi baru abes isi UPU ma..mula2 cuak gak nak pilih kos2 yang agak 'semacam' ni..hurm,ana amek kos agama,tapi nak amek kulinari gak..nanti boleh masak untuk zaujah..^^

tak nampak?tekan gambar ni..

Hurm,dah tengok kan?..tapi,bila pikir balik,macam nak amek f6 la yakni STPM*takkan STAM lak,huih,kantoi la BARAB nnti..hehe..bukan apa,sebab ayah ana dulu pon amek f6..so,ana amek f6 la camni,apply KISAS..haha,baru bez~idaman ana dari sekolah rendah lagi tau,entah la,teringat time darjah 6 dulu~time isi SBP,tiga sekolah je kita tau..SMAP Kajang,SMAP Labu & KISAS,punya carik la KISAS tu,rupenya,untuk kemasukan f4 je la..haha~so,InsyaAllah ana masok situ kot..kalo result ok la..syarat nye,Bahasa Arab Tinggi paling kurang kena dapat C*huih,cam susah je,barab dah la tak pernah A..wait and see je la..hopefully,nak sangat masok KISAS tu,sampai termimpi-mimpi ma..^^,then,boleh gi Jordan.~
Wallahu A'lam..

Walimatul Urus...^^

Assalamualaikum..
Wah,alhamdulillah..walimah pada 28/1 berjalan dengan lancar,erm,kakak angkat ana yang kawen ye*sape tak tau tu,nampak sangat la escape tazkirah den tahun lepas..^^...so,kakak angkat ana ni,dah lama bernikah,tapi cuma pengantin perempuan je yang belum buat walimah..jadi,kita pon tolong buatkan la..hurm,tapi kesian k. Aisyah,takde sape pon dari kalangan ahli keluarga die datang melawat..kesian ma..naseb baek adek die datang..kalo tak,ana rasa..mata kak Aisyah dah berkaca-kaca,sape la tak rindu keluarga terdahulu..huhu

Ade orang tanya kat ana,ape maksod walimah tu?hurm,kang terang panjang lebar,abes jugak muka blog ni,sikit2 cukup ek..maksud walimatul urus  ni ialah kenduri / jamuan yang diadakan untuk meraikan perkahwinan pasangan,hukum nya sunat muakkad ma...adab dalam walimah tu,diadakan secara sederhana dan tidak membawa kepada pembaziran serta bergolok gadai + tak menimbulkan sifat riyak dan bangga diri..

bagai pinang di belah dua..hehe

sedap ana masak..*yela tu,tolong makan ade la...^^

fuhh,ayah ana berbesan dengan Ustaz Hadi Awang
,gerenti rudi jeles nanti..hehe


nak sangat tengok ana pakai spec kan??puas??..haha~kelakar

Seburuk-buruk hidangan ialah hidangan walimah. Dimana orang yang berhak mendatanginya (orang yang berhak mendatanginya: orang miskin) dilarang mengambilnya, sedangkan orang yang enggan mendatanginya (Orang yang enggan mendatanginya: orang kaya diundang (agar memakannya). Dan barangsiapa yang tidak memenuhi undangan, maka sungguh ia bermaksiat kepada Allah dan Rasul-Nya.”..Muttafaqun Alaih wa Muslim
Wallahu A'lam..

Thursday, 26 January 2012

Berkorban tu ade hikmahnya..

Assalamualaikum..
Mungkin ramai pelik sebab tetibe ana off Fb kan?bukan sebab putus cinta ye,hik3..
So lets cer~camni,ade seorang banat yang come from nowhere..memang tak kenal pon,taktau la sekolah ke tak,add ana,jadi,ana ni kaki approve friends je,nak bersaing sape banyak friends kononye la..jadi,ana pon ter'approve' la banat nih..then,bile ana on9..fuhh,dalam sekelip mata,die akan chat ngan ana...dah la tak kenal,pastu tanya macam,makanan kgemaran pon nak tanya ke??~haih,pelik betul,hari2 tanya benda same je..
kejap je~

So,I made a decision...delete my lovely FB!!..kene berkorban,tapi bile pikir balik,hurm,kalo delete..abes la ilmu2 kat group2 faveret ana,ilmu perlu dikongsi kan...jadi,nasib baek la si Mark Zuckenberg*betuk ke yahudi die ni??xtau la. buat sesi  deactiavte...so~deactivate la jap..bagi hati ni elak dari sebarang kemungkinan,yup,kadang2 ana mudah tewas pada mainan syaitan,jadi,ana kne berkorban,we have to scarifies for our own goods,right?,ala,Para Anbiya' dulu boleh,nape kite takleh lak?walaupun takleh tiru 100%, sikit pon cukup memadai,...asif jiddan ek buatkan anda risau..tapi,maybe nak delete kot lepas ni...ade la munasab die..^^

Wallahu A'lam..

Monday, 23 January 2012

Dialah Permata Yang Dicari(1)..^^

Assalamualaikum
Sekadar berkongsi video yang comel ni..hehe~Subhanallah..nak cubit je pipi die nih..


Wallahu A'lam..

Friday, 20 January 2012

Rabb lebih Mengetahui semuanya...^^

Assalamualaikum..
Di suatu maghrib yang hening..lepas ajar mengaji nih..tertimbul satu persoalan kawan kat ana,dah besar dah pon kawan ana ni,masok U dah pon..ana ni pon ngah tunggu result SPM..isk3,lame betul la..

Kawan: "Stress aku macam ni! Sedih pun ada..isk3"

Ana: "Nape ni? What happen bro?"

Kawan: "Awek yang aku nak wat bini tu dia rejek aku. Hari tu elok-elok kata nak kahwin, sekarang kata taknak plak. Dia bagi syarat macam-macam; nak yang pakai kopiah la, nak yg ala-ala ustaz la. Aku kata la OK la aku boleh je..insyaAllah aku boleh berubah jadi soleh..aku mintak dia percaya kat aku. Tapi bila aku tgh berubah nak jadi baik sama macam citarasa dia, dia rejek aku. Apa salah aku? Memilih betul la awek tu! Tahulah solehah, tahula ada rupa!"

Ana: "Biar je lah dia. Ko pun tahu kan, wanita tu boleh memilih satu suami dan kalau boleh, suami yang satu itu lah utk sepanjang hayatnya. Sedangkan kita boleh pilih 4 kali atau lebih kalau nikah-cerai-nikah-cerai. Biarlah dia pilih betul-betul lelaki yang macam mana dia nak. Fitrah wanita, cintanya kalau boleh hanya untuk satu hati. Kalau dia nikah dengan ko pun, kalo dia tak tenang..tak puas hati..ko jugak yg sakit hati nanti bila dia buat perangai lepas kahwin."

Kawan: "Em..apa aku ni tak baik lagi ke? :( "

Ana: "Bukan ko tak baik, tapi mungkin tahap kesolehahannya tak tinggi jadi dia tak nampak kualiti boleh berubah yg ada pada ko skang. Padahal bagi aku la, kalau dia pilih yg DAH BAIK belum tentu org tu akan SELALU BAIK. Tapi kalau pilih yang betul2 berubah kerana Allah dan konsisten upgrade soleh tiap masa, insyaAllah itulah yang terbaik sebab Allah cinta org2 yg memperbaiki diri. Bukan yang hanya selesa dengan berWATAK BAIK. Ko berubah kerana apa? sebab banat tu ke?"

Kawan: "Aku berubah kerana Dia (Allah) dan untuk hidup mawaddah(rasa cinta yg ada rasa syahwah normal sesama manusia di dalamnya) dan rahmah (yakni cinta murni yg bukan atas dasar ini tetapi adalah demi mencari keredhaan Allah semata-mata) bersama si dia. Salah ke niat ni?"

Ana: "(senyum)..Jangan risau ya, insyaAllah sekarang ni atau di hari depan ada yang menghitung2 utk memilih ko. Cuma ko je tak tau. Percaya kata aku, kita biasa nampak apa yg hanya terbaik di depan mata, tapi Allah dah lama nampak mana yang lagi terbaik. Cuma Dia nak tengok ko sabar ke tak."*evil laugh..hik3..

Kawan: "Betul ni? ^_^"

ana 30 juzuk??hurm,dalam istikharoh lagi..huhu
Ana: "Dah tu~yeeea(sejak bile lak aq pndai betazkirah kat orang besar nih,huih,pape je la,=.=')"


Hurm,khulasahnya,tak salah jika kita nak jadi soleh kerana semata2 nak dapat pasangan yang soleh/solehah. Ia kerana itukan Sunnahtullah yang telah ditetapkan dalam al-Quran.. jika kita ikut segala peraturan Sunnnahtullah ni, tidak menjadi satu kesalahan kerana ia satu suruhan Allah. Sama gak jika kita solat kerana nak masuk syurga, kita solat kerana nak murah rezeki, kita solat hajat nak SPM result gempak, kita sedekah kerana nak panjang umur,sembuh penyakit dan bertambah rezeki... semua ini sudah Allah tetapkan sebagai sunnahNya.... ikut je..... plus,tak mau condem kawan2 yang nak berubah..

Biase la tu,memula dia berubah jadi baik adalah kerana nakkan someone, tapi jangan halang niat baiknya utk berubah tu, cuma kena tegur dia sikit.."sambil2 berubah tu, betulkan niat dgn perlahan2 kerana Allah.." Sebab permulaan nak berubah mmg niat tu agak tersasar sikit, tapi tu kan masa dia baru2 nak berubah. Bila dah berubah baik, insyaAllah niat juga akan berubah kerana Allah..*hopefully..sebab ana pon pernah mengalaminya..

Lagi satu,ALLAH nak bagi hadiah yang paling bermakna buat dia atas perubahan yg dia lakukan..jadi jangan bersedih tapi bergembiralah kerana Allah sedang mengujinya sedikit untuk sesuatu yang sangat bernilai..nama pon ujian,hehe,innallah hama 'ana....dan Allah juga sentiasa bersama2 org yg sabar*man shabara zhafira..^^

Wallahualam...bace ayat 26,surah An-Nur..ana suke ayat nih..

Wednesday, 18 January 2012

Man Jada Wajada...

Assalamualaikum..
Huah,arini ana rase seronok sangat,sebabnya..novel yang jadi pembakar semangat ana ni,akhirnya dijadikan filem,haha..ala,cam Ombak Rindu gak la..ade novel,ade filem die..ni trailernye..tunggu yaww!!



Alif Fikri dan sahabat..
Lagi manfaat tengok cite ni,ade jugak maslahatnya...MAN JADA WAJADA!!,ayuh pak..lepas ni Ranah 3 Warna lak,"Man Shabara Zhafira"....^^
Wallahu A'lam...



Hurm,pakai balik la nampaknya..

Assalamualaikum..
Setiap insan yang Allah cipta tu akan diberi musibah,ujian atau masalah hidup di dunia yang fana ni.Tipu jika sorang tu berkata yang dia tidak pernah kena musibah. Setiap orang ada masalahnya tersendiri, Allah uji dengan berbagai-bagai ujian tetapi sebabnya semua sama. Allah menguji seseorang itu because there are always secret that we never knew before, sama ada Allah hendak tambah iman kita atau hendak uji sejauh mana keimanan kita. Dan kerana sesuatu ujian itulah yang membuka mata hati kita,yang mendidik kita supaya jangan mudah putus asa dalam kehidupan yang bagaikan bahtera dilautan yang penuh dengan onak duri,ujian juga dapat mematangkan kita*hehe,bermadah nampak...


Jadi,diri ini pon ada musibahnya,enta/enti nak tau?betul nak tau ni??
Sebelum tu,ana cite la sikit nostalgia ana ek,sebenarnya,ana dah lama pakai benda ni,start tadika lagi dah pakai,tujuannye nak cure musibah ni..sampai darjah 6,dah tak pakai,kononya dah hilang la musibah ni..F1 sampai f3 pakai jugak benda tu..tapi time studi je pakai,*mungkin ramai tak perasan,senyap2 je....f4 ngan f5 nape tak pakai??mesti tertanya-tanya kan??..erm,sebab nak elak fitnah,tu tak nak pakai,tapi..kesannya,musibah kena balik,dulu time ana f4 awal taon,tika ana buat appoinment ngan doktor,die recommend suruh ana pakai benda tu sampai bile2,tapi sebab nak elak fitnah punya pasal..hurm,well,berkorban je la..hehe,bak kata pujangga.."mencegah itu lebih baik dari merawat"..lebih baik elak fitnah dari terima kesannya sampai bila2..takpe,itu yang lebih baik kan??..mungkin ana kena musibah ni sebagai kifarah sebab melakukan dosa..yang penting ade hikmahnya*ana pon tak tau ape hikmahnya,have to wait... wallahu A'lam..


Ana nak buat ape lepas ni? hurm,muhasabah, muraqabah dan tawakkal akan tolong ana..^^

1)Muhasabah ni maksudnya menerima kekurangan dan kelemahan yang ada pada diri. Jika kita sendiri tak dapat menerima hakikat diri kita, maka kita tak akan  rasa apa2 pon perubahan di dalam diri kita....
2)Muraqabah, iaitu rasa sentiasa diawasi oleh Allah. Hari ini jika kita senang, Allah mahu melihat apa yang kita lakukan sama juga apabila kita susah.Jika kita rasa sentiasa diawasi Allah, kita akan selalu mencari keredhaannya. Waktu senang kita tidak lupa Allah, waktu susah pon kita bergantung penuh denganNya. Akhirnya, senang dan susah tetap tenang dan tetap bahagia....
3)Last,Tawakkal yakni kita berusaha dan bakinya kita serahkan pada Allah untuk menyempurnakannya..InsyaAllah..
pakai balik la,isk3..

Jap2,ape musibah ana ek?ana kena pakai cermin mata la,hua3,senyap2 je ek....jangan gelakkan ek,malu..

Wallahu A'lam...

Monday, 16 January 2012

"Muka enta hensem la,tapi sayang....."

Assalamualaikum...
Kamu pasti akan mengalirkan air matamu jika
kamu dapat mendengar doa dari seorang sahabatmu
yang sentiasa mendoakan kebaikan untuk mu selepas dia solat..T_T
Tugasan: Sila sambung petikan ini..:"Muka enta hensem la,tapi sayang..."..Masa dan panjang tugasan adalah ifinite..hehe,siapkan ye...(macam buat karangan lak,wokeyh,no hal la)

Assalamulaikum...
Kejadian ni berlaku tika ana ngah amek lesen pada sabtu yang lepas,memang ramai,sebab cuti,jadi nak tunggu orang laen punye pasal+ ramai!!,kena la bersabar sikit,*Man shabara zhafira kan??..so,ana solat zohor la dulu..hurm,tapi tak ramai pon yang solat dalam surau tu..jarang nak nampak budak2 muda...after the prayer,ana beranikan je la diri tegor kawan yang tak solat lagi..

"Bro,dah solat lom?"
"La,lek la dulu beb..banyak lagi masa,bagi aq naek kete dulu,ala,solat tu,bile2 boleh buat ma..kita kan muda lagi,betul tak?"

Hurm,oke,time tu memang ana tak berani dah nak tegor lagi,silap ari,boleh kena ana*muka ganas semacam je..haha,tapi Mr Sahabat,ana kesal la,Muka enta hensem la,tapi sayang solat tak dijaga,saya jamin,wanita2 yang diluar sana menantikan suami2 yang soleh,ala..paling kurang,boleh jaga solat tau...sebab nya,zaujah enta tu nak anak2 nanti,faham tentang Islam tu,tapi kalo enta sendiri tak start dari sekarang,nak tunggu musibah baru nak sedar? solat je pon,ingat enta,amalan pertama dihisab ialah?..SOLAT,jangan menyesal kelak ek,kalo enta solat tak jaga,apetah lagi amalan2 laen enta nak buat selain solat,ingat enta!perkara wajib tak menunggu keihklasan,tak kesah la ikhlas ke,riak ke,janji buat!!...nanti bile enta dah kahwin,macam mana enta nak jadi contoh kat anak??hurm,kan dah pelek tu..bile enta dah meninggal,sape yang nak doakan kebahagiaan kat alam lagi satu nanti?

Daripada Abu Hurairah, Rasulullah ada bersabda, bermaksud: “Apabila seorang mati, putuslah amalannya kecuali tiga perkara, (iaitu): Sedekah jariah, ilmu yang memberi faedah kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya.” – (Riwayat Muslim)

Sejujurnya,ana tak tau nak salahkan sape,tapi ana mohon la..SOLATLAH!!...

"Apakah perkara yang TERPANTAS di dunia?

~ Pengkaji cuaca : "Angin taufan atau tornado."
~ Doktor : "Panahan Sesuatu."
~ Jurutera: "Peluru."
~ Saintis : "Cahaya. Ia bergerak 6 bilion kilometer dalam satu tahun cahaya."

SALAH !!

*perasan..^^
~ Petani menjawab: "SEMBAHYANG..ia sampai kepada Allah walaupun SEBELUM kamu berkata.."                                      "

Wallahu A'lam...
.

Thursday, 12 January 2012

Elakkanlah dari menyusahkan orang lain....

ala,kat sekolah dulu rajin la..
tapi kalo kat umah,memang liat,isk3..
takpe,mantera "Man Jada Wajada" is always helping me..
Assalaamu’alaikum w.b.t….. Hari-hari kita mesti berdepan dengan bermacam perangai dan jenis manusia kan??Bilangannya tidak tentu setelah menggunakan graf binomial dan berbeza pada berlainan manusia,hik3.. Dan yang pasti, tidak mustahil dalam hari-hari yang kita jalani ini kita ada menyakitkan hati orang dan menyusahkan orang, sama ada secara sengaja atau tidak sengaja..

"Daripada Anas bin Malik r.a., Nabi s.a.w. bersabda: "Permudahkanlah, janganlah menyusahkan, tenangkanlah dan janganlah melakukan sesuatu yang menyebabkan orang  menjauh kan diri dari kamu"
( Riwayat al-Bukhari dan Muslim )"

Ana asif/minta maaf andai pernah menyusahkan sesiapa,..hurm,sejujurnya ana memang rasa bersalah pada mereka..asif ek,^^


Baarokallahu lakum. Wallahu a’lam :)

Usrah "Dai'e & Mad'u"..^^

Assalamualaikum..
Usrah,berasal dari perkataan الأسرة=keluarga/family...sejarah pembentukan usrah ni bermula lame dah,sejak zaman Rasullah dah ade,yakni ketika Rasullah menyampaikan ilmu Al-Quran & sifat-sifat luhur seperti baik hati,amanah, bertanggungjawab, bercakap benar, berani dan sebagainya di dalam diri para sahabat di umah al-Arqam bin Abi –Arqam...


Jan 7 2011..
Jadi,ku ini juga mempunyai usrah,nama usrah kami.."Dai'e dan Mad'u",(nape name ni??entah la..si fazli la cadangkan,ana pon ikot je la,^^)..so,ana selaku naqib usrah tingkatan 4,menggalas tugas iaitu mentarbiah adek2 f4 ni..huh,bukan perkara mudah beb nak tarbiah orang ni,lagi2 f4 ni..bergantung kepada naqib,macam mana nak tarik anak2 usrah mereka berjaya di duniawi dan ukhrawi,ingatkan dulu dapat usrah f3,sekali dapat f4..takpe,sesungguhnya,Allah lebih mengetahui semua itu..bak kata Abang Hafizuddin Kadir time Kursus Nuqaba dulu..."kendalikan usrah F4 baru ade cabaran mir,ade hikmahnye"(ingt lagi ma!)..
ini la tema nye,haha..


so,ape keje ana??takkan ana nak teros buat usrah,then cakap bla..bla ..bla pasal agama,gerenti diorang bosan punye,ana pon bukan suke2 sangat cakap satu benda ni,pastu straight to the point,silap besar la jawabnya..so,usrah ana ni ade tema,bukan ana cadangkan..anak2 usrah gak la...tema kami ialah..MARI MENJADI HAMBA!!(cm pernah dengar je,kat mane ek??)...haih,ana pon anggok je la,bwat2 tanda setuju,hehe..yang penting diorang happy..^^,

Well...sebagai naqib usrah 3 ni,bende pertama kena buat ialah dapatkan pengaruh diorang,...prinsip "ko buat,ko tanggung" memang takde dalam usrah kami,so,sape2 buat salah,same2 kite tanggung,then tolong selesaikan same2,usrah Ilmu sikit,ilmu perlu dikongsi kan?hurm,satu yang pelik ni,diorang memang suke bile ana cite pasal Cinta dalam Islam ni,haih,taula kemaruk cinta+ jiwang,tapi yang penting cinta tu berlandaskan ad-Deen,InsyaAllah...,kelakar,pastu ade Jejak Seekers la..(bukan seekers ntv7 tu,ni laen tau,ni usrah ana je buat),Jejak Seekers ni ana buat kat tengah hutan sana,then biarkan diorang kat sana sambil tutup mata pada waktu siang,eh..bukan,malam la,ape brand siang2,hehe...ana biarkan diorang la jap keseorangan,pastu diorang kene cari kawan2 diorang dalam hutan tu sampai semua ahli berkumpul,sejam lebih kot baru settle,naseb baek takde yang nangis,hik3...bukan saje2 je buat Jejak Seekers ni,well..Ukhwahfillah la!!hehe....

Tapi,ape yang penting,ana nak anak2 usrah ana ni pandai jaga agama bile dah keluar sekolah...bukannye ape,zaman dahulu dengan sekarang memang lain,jadi,kena la tarbiah diorang betul2...kalo tak~hurm,carik nahas la diorang nanti dengan Rabb nanti..

Every guy is a gentlemen, it just takes the right women to bring it out of him..
(ayat ni dh brape kali ulang dalam usrah,hik3)
Wallahu A'lam..

Sunday, 8 January 2012

Fitnah Terhadap Daei Sejuta Ummah...T_T..

Assalamualaikum...
Antara petanda Akhir Zaman~fitnah makin disebakan...


"1.Tika belayar di Teluk Cyber, saya menemui terlalu banyak karang fitnah dalam 1001 wajah. Rupanya Teluk Cyber ini tidak kurang juga bahaya berbanding di maya pada. Terbaru karang fitnah yang terbentuk ialah fitnah ke atas Al Fadhil Ustaz Azhar Idrus. Tanpa sebarang bukti, jauh sekali menepati dari garis adab berkhilaf dan mengkritik, Al Fadhil Ustaz Azhar dibelasah secukupnya.

2. Sebahagiannya fitnah itu digerakkan oleh mereka yang berilmu jika dinilai secara zahir cara karang fitnah itu terbentuk ditengah - tengah pusaran Teluk Cyber ini.

3. Lebih menarik apabila apabila karang fitnah ini terbentuk setelah terbentuknya satu gelombang besar dalam negara kita. Gelombang yang membentuk fenomena Azhar Idrus. Khasnya anak - anak muda, kini masyarakat mula menggilai kuliah dan majlis ilmu melewati fenomena ini. Arus yang dibawa menenggelamkan populariti semua ustaz selebriti dan lainnya.

4. Apakah mereka turut dilanda mazmumah ? hasad dan dengki dengan populariti yang diraih oleh Al Fahdil Ustaz Azhar Idrus ? lalu mencipta karang fitnah ? Sewaktu dunia belum dilanda arus dan gelombang Ustaz Azhar Idrus, karang fitnah ini tidak pernah wujud.

5. Sebagai manusia, saya sendiri tidak boleh menafikan bahawa kita terdedah kepada pelbagai kelemahan dan kesilapan, ustaz Azhar juga tidak terkecuali. Namun ia boleh dibaiki dan diperbetulkan, bukan dengan membunuh karektor dan menimbulkan fitnah.

6. Al Fadhil Ustaz Azhar adalah Ikon Anak Muda yang diaugerahkan tokoh tersebut oleh Dewan Pemuda PAS Malaysia sempena Muktamar DPPM tempohari. Sungguhpun penganugerahan tokoh itu tidak membawa gelaran Dato' atau Tan Sri kepada Ustaz Azhar, namun Ustaz Azhar terus hebat dengan karektornya yang tersendiri sebagai seorang Daei Sejuta Ummah.

7. Memfitnahnya bukan satu langkah yang bijak dan baik, malah tidak sedikitpun menjejaskan reputasinya sebagai seorang pendakwah luar biasa yang diminati ramai. Terbaru gelombang tercetus di Dataran Kemerdekaan Shah Alam sempena count down tahun baru. Anggaran hadhirin mencecah 70 - 75 ribu orang dan kebanyakkannya terdiri dari anak - anak muda, malah menenggelamkan juga aktiviti di Dataran I City pada malam tersebut.

8. Ustaz Azhar kini menjadi aset bernilai kepada masyarakat dengan pendekatan dakwahnya yang mampu menarik puluhan ribu hadhirin dalam satu masa. Layaknya potensi ini dimanafaatkan oleh masyarakat untuk mengembalikan semula era kegemilangan menuntut ilmu setelah seketika dulu dalam era 80an, gelombang serupa dicetuskan oleh Tuan Guru Haji Abdul Hadi yang berpangkalan di Masjid Rusila dan Tuan Guru Nik Abdul Aziz di Dewan Zulkifli Kota Bharu.
ceramah kat shah Alam 31/1..terbaek!!~70000++ dtang ma!!

9. Perbuatan menabur fitnah dan menyerang peribadi Ustaz Azhar adalah perbuatan yang tidak baik dan saya menasihati semua pelayar di Teluk Cyber ini agar berhati - hati dan tidak terlanggar karang fitnah tersebut.

10. Kepada Al Fadhil Ustaz Azhar, saya mewakili Dewan Pemuda PAS Malaysia merakamkan tahniah buat beliau dan usahlah patah semangat dan ambil pusing terhadap fitnah murahan yang dilemparkan oleh golongan penghasad ini. Kami doakan agar beliau terus thabat dan sabar meneruskan kerja - kerja dakwah khasnya dalam mendekati anak muda agar mereka kembali bersama perjuangan Islam."

sumber~Nasrudin bin Hassan,Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia..copy aje..

Wallahu A'lam..

Thursday, 5 January 2012

Rabbaniyatud Dakwah~Dakwah Rabbani..^^

Assalamualaikum w.b.t..

"Berapa ramai yang pada kami

Tetapi dia bukan daripada kami

Dan berapa ramai yang daripada kami

Tetapi dia (sebenarnya) bukan pada kami"


Dakwah Rabbani,maksodnya ialah hanya berdakwah berpaksikan pada satu benda saje,contoh la,kite tengok iklan pasal bola..celcom ade kan bwat iklan pasal bola,coca cola ade gak kan?tapi apa yang same tentang kedua2 syarikat tu ialah BOLA..effectnye,syarikat2 ni mempengaruhi orang ramai pasal bola..sampai tido pon cite pasal bola(well,lagi2 kalo FIFA,hua3)..camtu la Dakwah Rabbani,paksinya ialah Rabb,dan secara tak langsung,kita akan rasa Allah tu ade kat mana2 jika Dakwah Rabbani terus diamalkan...

"Seperti bumi yang justeru berputar kerna mentaati titah Tuhannya, atau seperti juga matahari yang tetap terus memancarkan cahayanya dek kerana mentaati titah Tuhannya."

So, seharusnya dakwah juga begitu. Dakwah, ketika ia berlaku sebab cintanya pada perintah Tuhannya, maka itu ertinya dakwah itu sedang memiliki kuasa “rabbani”. Ia menjelma kerana cintanya pada Rabbnya. Ia terlaksana demi meninggikan kalimah Rabbnya. Dan ia tidak akan pernah berakhir, selagi pelaku-pelaku berorientasikan Rabb yang lain. Bumi, matahari, dan yang lain-lainnya, pupus dari persada alam maya, atau tamat sudah rentetan masa dan waktu..


Dakwah juga boleh diterima oleh setiap kalangan manusia.Dakwah ni meme tak pernah melanggar prinsip-prinsip manusiawi. Namun, ia akan tetap carik segala potensi yang ada pada manusia, hingga ia mampu mengubah seseorang “from zero to hero.”

Li Annahu,Dakwah yang rabbani, itulah ciri-ciri asasi sebuah gerakan dakwah Islami...

Wallahu A'lam...

Wednesday, 4 January 2012

Rabiatul Adawiyah~just hoping for Allah's love..

Assalamualaikum..
Erm,salah seorang sahabat ana mintak ana cite pasal Rabiatul Adawiyah,jadi sahabat ana ni ingatkan Rabiatul Adawaiyah ni yg cucuk mata DLL...haha,salah rupanya,nak fahamkan cite Rabiatul Adawiyah pon ana kena abeskan novel die,panjang kot,tapi ilmu die banyak Rabiatul Adawiyah merupakan wanita yang tak pernah mengahwini mana-mana lelaki,bukan sebab tak nak ikut Sunnah Rasullah,tapi cinta yang terlalu tinggi pada Allah,serta mengaharap keredhaan-Nya...so,lets start..

Rabiatul Adawiyah adalah seorang wali Allah yang mengabdikan dirinya kepada Allah. Kesabaran dan perjuangan harus dicontohi oleh wanita islam hari ini. Walaupun sejarah hidupnya bermula dari seorang wanita yang tidak mentaati Allah, akhirnya di memilih jalan sufi dalam mencari ketenangan hidup.
Kisah bermula pada zaman dahulu di mana kejahilan menyelebungi masyarakat arab kebanyakan sekolah agama telah ditutup. Ayah Rabiatul Adawiyah adalah guru agama tapi terpaksa menjadi pendayung sampan. Untuk menarik minat orang menaiki sampannya dia akan mendendangkan lagu yang merdu ketika mendayung sampan. Rabiatul Adawiyah sentiasa disamping ayahnya hinggalah dia dewasa, apabila ayahnya meninggal dunia. Dia menggantikan tempat ayah sebagai pendayung sampan dan mendendangkan lagu yang merdu. Mendengarkan suaranya yang merdu itu menarik hati seorang lelaki untuk membawanya untuk dipersembahkan kepada raja dan dia terpaksa berkhidmat untuk raja. Setiap hari dia menyanyi dan menuang arak kepada raja dan tetamu raja.
lame kot nak abeskan novel ni..tapi terbaek la!!

Suatu hari timbul kesedaran di hatinya merasa insaf dengan segala perbuatannya kerana kejahilannya itu sedangkan bapanya adalah seorang guru agama. Dari hari itu Rabiatul Adawiyah tidak mahu lagi menyanyi dan menuang arak. Dia sering duduk bersendirian berzikir kepada Allah. Dia juga diseksa oleh raja dengan kerja yang berat. Pernah suatu hari pengawal raja disuruh melepaskan ular dan kala jengking ke dalam bilik Rabiatul Adawiyah kerana raja tidak senang melihat dia sentiasa berzikir. Tetapi akhirnya ular tersebut menerkam pengawal raja. Rabiatul Adawiyah tetap tenang, walaupun dia tidak diberi makan dia tetap mampu menjalankan ibadat kepada Allah. Apabila raja mengintainya di dalam bilik, kelihatan dia sedang munajat memohn doa kepada Allah. di dalam kegelapan biliknya kelihatan cahaya yang menyuluh ke arahnya. Pada suatu malam raja bermimpi seorang tua datang dan mengatakan supaya melepaskan Rabiatul Adawiyah dan jangan lagi menyiksanya kemudia raja melihat Rabiatul Adawiyah berpakaian serba putih naik ke atas langit. Beliau terus ke bilik Rabiatul Adawiyah untuk melihat sama ada Rabiatul Adawiyah masih ada atau sudah pergi. Kelihatan Rabiatul Adawiyah masih berzikir dan berdoa.

Sampai habis tempoh masa Rabiatul berkhidmat dengan raja, akhirnya dia dilepaskan oleh raja. Rabiatul Adawiyah berterima kasih kepada raja dan tidak meminta apa-apa daripada raja walaupun raja memberi peluang kepadanya untuk meminta apa saja sebelum dia pergi. Apabila dia pulang ke kampungnya, rumah telah roboh dan penduduk kampungnya juga ramai yang telah berpindah. Dia meminta orang menyediakan sebuah pondok kecil untuknya. Pada suatu malam, seorang pencuri terpandang pondok Rabiatul Adawiyah lalu dia ingin pergi mencuri di situ. Ketika itu Rabiatul Adawiyah sedang solat. Dia tidak menjumpai apa-apa di dalam rumah Rabiatul Adawiyah melainkan sebiji tempayan. Lalu dia merasa kecewa dan ingin bunuh Rabiatul Adawiyah. Apabila dia mengeluarkan pisan dan ingin menikanm Rabiatul Adawiyah tiba-tiba dia menjadi keras dan pisaunya terjatuh. Rabiatul Adawiyah terkejut. Rabiatul mengatakan pada pencuri itu ambillah apa yang dia inginkan jika dia seorang pencuri tetapi mengapa ingin membunuhnya. Lalu dia menyuruh pencuri itu mengambil wudhuk dan bersolat serta memohon pada Allah apa yang dia inginkan. Lalu pencuri itu bersolat dan meinta pada Allah agar mendapat rezeki yang banyak supaya dia tidak perlu menjadi pencuri lagi.

Pada masa yang sama diluar kelihatan kereta kuda yang membawa banyak harta yang menuju ke arah pondok Rabiatul Adawiyah. Raja menghantar orang untuk memberi Rabiatul Adawiyah harta yang banyak. Apabila orang itu datang menemui Rabiatul Adawiyah kerana ingin menyerahkan harta itu, Rabiatul Adawiyah mengatakan dia tidak pernah meminta harta dari Allah tetapi orang disebelahnya yang memohon kepada Allah jadi berikanlah harta itu kepada orang yang memintanya. Pencuri itu gembira kerana mendapat harta dan dia membuat sebuah mahligai yang indah. Pada suatu hari ada seorang lelaki menemui pencuri itu dan bertanya bagaimana dia mendapat harta yang begitu banyak dalam sekelip mata. Dia pun menceritakan kisahnya kepada lelaki itu. Lelaki itu menjelaskan kepadanya bahawa wanita yang ditemuinya itu adalah wali Allah. Dia berasa terkejut dan menyesal kerana tidak berterima kasih kepada Rabiatul Adawiyah lalu dia ke pondok Rabiatul Adawiyah untuk menemuinya. Ketika itu Rabiatul Adawiyah sedang nazak. Akhirnya Rabiatul Adawiyah pergi menemui kekasihnya.

"Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa apabila mereka dibayangi-bayangi fikiran jahat (berbuat dosa) dari syaitan, mereka pun segera ingat kepada Allah, maka ketika itu juga mereka melihat (kesalahan-kesalahannya)."
[Surah al-A'raf, ayat 201]

Sumber~dari blog seseorang,hehe..edit sikit2 je isi nye..
Wallahu A'lam...

Blogger templates