Friday, December 30, 2011

Al-Ghuraba': Tersisih dan Terasing Kerana Mengamalkan Islam Yang Tulen

Assalamualaikum~


عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَال َ: قَالَ رَسُولُ اللّهِ قال : بَدَأَ الإِسْلاَمُ غَرِيبا وَسَيَعُودُ كَمَا بَدَأَ غَرِيباً فَطُوبىَ لِلْغُرَبَاءِ

Dari Abu Hurairah, ia berkata; Rasulullah bersabda, “Islam bermula dalam keadaan asing, dan akan kembali terasing seperti semula, maka beruntunglah orang-orang yang terasing”


1) Islam itu bermula dalam keadaan asing: Pengnut dan pengamal Islam ketika mulanya dipandang asing, berlawanan cara hidup semasa maka ditindas dan disingkirkan dari arus perdana kehidupan semasa.

2) ... dan akan kembali asing sebagaimana permulaannya: Di akhir zaman ini (sebelum kiamat) penganut dan pengamal Islam yang diwariskan Rasullah saw mengamalkan sebagaimana dalam Kitab dan Sunnahnya juga dipandang asing, berlawanan cara hidup semasa maka ditindas dan disingkirkan dari arus perdana kehidupan semasa.

Umpamanya bentuk Islam yang tidak sesuai dan dipersetujui oleh USA, dunia Barat dan negara2 sekular pasti akan tidak dibenarkan duduk semeja, akan dilebel ekstrimis dan teroris lalu disingkir-asingkan dan dijadikan pelarian lalu dikandang seperti ternak dan disembelih bila-bila masa pun pada masa lapang. Demikian asingnya Islam sebagaimana disabdakan olih Rasulullah saw. di akhir zaman ini.

3) Maka beruntunglah orang-orang yang asing itu (ghuraba’): Maka beruntunglah jika tetap berpegang kepada Qur'an dan Sunnah at whatever cost,kerana Islam itu menjamin Jannah~InsyaAllah...





Wallahu A'lam

Monday, December 26, 2011

Pondok Madani..^^

Assalamualaikum..
Last thursday, I attended the 2nd International Conference on Islamic Education 2011 (ICIEd2011) at Hotel Equatorial Bangi, this is my first experience to attend this conference, normally, I would watch on TV Al-Hijrah only, but the conference was held in Bandar Baru Bangi,so i took he opurtinity to see international Islamic teachers from overseas,hehe..well~i was kindda wierd when I met them,but,thoutfully,they were very friendly..haha,then,I met someone that I really never thought that I will met him,

It was Cik Hamid,a teacher from Pondok Gontor,Indonesia~well,we had a talk,then I asked him,"cik Hamid,have you ever hear A. Fuadi?the novelist of 5 Menara and Ranah 3 Warna?",the he answered,"A. Fuadi??haha,he is my student for a couple of years ago",I was so shocked and didn't expect that I will met his teacher,hahaha..I was so exited~now,I know that Pondok Madani is Pondok Gontor~hua3...well,its an honour to meet A. Fuadi's teacher,Cik Hamid,he told me the same thing like in the novel 5 Menara,haha~what a memory..I hope I can also be like him~speaking in 3 langauges,BM,English plus Arabic(well,kindda hard)...InsyaAllah..
well~ni la cik hamid(yg pkai tag tu!)

Wallahu A'lam..

Wednesday, December 21, 2011

Jangan lupakan mereka tau!!~lajnah kite~

Assalamualaikum..
Bile sebut pasal lajnah ni,mesti teringat time jadi BADAR dulu2(walaupun sbnranya ana tak layak,isk3),tapi bila ana dengar pasal hadis dalam buku PQS(my feveret subjek!,^__^),tajoknya,Tanggungjawab Individu Muslim,(tajuk Pengajian Hadis),baru ana sedar,bahawa semua orang adalah pemimpin dan mempunyai tanggungjawab masing2..(rajin2,bukak la buku teks tu nanti ye)

Rasullulah bersabda:

" Setiap kamu adalah pemimpin dan setiap kamu akan ditanya tentang rakyatnya. Imam (ketua negara ) adalah pemimpin, dia akan ditanya tentang rakyatnya . Seorang lelaki itu pemimpin kepada ahli keluarganya dan dia di tanya tentang rakyatnya. Seorang perempuan itu pemimpin di dalam urusan rumah suaminya dan dia di tanya tentang rakyatnya. Seorang khadam itu menjadi pemimpin tentang urusan harta tuannya dan ditanya tentang rakyatnya Seorang anak menjadi pemimpin tentang harta ayahnya dan ditanya tentang rakyatnya.Maka kamu semua adalah pemimpin dan ditanya tentang rakyatnya." (Bukhari Dan Muslim)

Jadi,ana ni pon ade gak la tanggungjawab,iaitu mengurus sebuah lajnah,hebat gak la lajnah ni,(yeke??),Lajnah Dakwah Dan Kepimpinan,nama yang tak asing bagi semua badarians di seluruh negara,hahahaha(tak elok riak,dose tau)...jadi Lajnah Dakwah merupkan aset utama BADAR ni,eh,lupe lak,Lajnah Usrah sekali(credits to Pijol and Maryam,hehe)..bile dak KUSISS dengar nama Dakwah tu,masing2 dah rase bersalah~mungkin sesetengah budak2 pikir dakwah tu susah la,berat la (espcially Unit Skuad Solat),tapi ia akan jadi mudah kalo kita bersatu,betul tak Lajnah Dakwah??hehe,pelik tapi benor..tapi semua tu is just memory di KUSISS,nak kata munaqosyah kami hebat,taklah jugak,kata orang,"Lajnah Dakwah taon ni lajnah yang happy go lucky la"(tengok KL la,senyum aje,gurau je ye ajk)..tapi kitaorang biase2 je,then..KL kene belanja makan AJK la,jamuan la(makan je tau ye),anugerah AJK berkaliber la...hehe,kelakar betul,tapi yang penting,apa yang kami rancang dan laksanakan mesti kerana Allah,bukan mengharapkan balasan atau pujian dari sesiapa pon(Sessungguhnya pujian itu adalah racun yang berbisa!)..

tak nampak?tekan la gambar ni,dah lame dh buat bnde ni,tulisan ana burok sikit,hee~

Jadi,sebenarnya,memang berat nak tinggalkan korang semua,especially penolng ana(baek kot,muahaha),ingtlah jasa orang yang membantu,ana rasa,kalo lajnah ana takde dalam hidup ni,huh,entahla,ana boleh jadi mamat kering je kot,syukran jazilan@thanks banyak2 lajnahku..InsyaAllah kita bertemu lagi,hehe..lepas ni,nama lajnah ni dah berubah,namanya,Lajnah Dakwah dan Tarbiah,Gudluck to Naqi dan Hanisah,(KL & PKL baru),korang boleh!!

Wallahu A'lam..

Tuesday, December 20, 2011

Dan diri ini tewas juga padanya...

Allahu akbar~ya Allah,
 bagilah ana dapat pi ke sana sebelum umur 40 tahun,isk3..
Assalamualaikum
Jadi,erm,semalam,diri ini sungguh berasa hina terhadap-Mu Ya Allah,entah kenape,bile ana dengar lagu nih,tetibe ana boleh nangis,lagi2 kalo ade cite Jemputan Umrah kat Astro Oasis,tu lagi sedih,bak kata orang putih."I really love the Hajj chanting verse. It makes me feel alive from inside out! Like an ancient echo came through me! ",

Syukran kat enti ngan sahabat sebab pasang lagu ni petang2 time sekolah dulu ganti ana and astro oasis sekali,lagunya ialah"Waiting for the Call"~Irfan Makki,lagu ni cite pasal ibadat Haji,bile lirik ni dihayati,baru la ade kesan kat hati ni..InsyaAllah..


Miles away, oceans apart
never in my sight but always in my heart
the love is always there it will never die
only growing stronger a tears rose down my eye

I am thiking all the time
when the day will come
standing there before you
accept this Hajj of mine

standing in ihram, making my tawaf
drinking blessings from your well
the challenges that I have suffered
and might were rekindles my imaan

O Allah! I am waiting for the call
praying for the day when I can be near the Kabah wall
O Allah! I am waiting for the call
praying for the day when I can be near the Kabah wall

I feel alive and I feel strong
I can feel Islam running in my Veins
to see my muslim brothers, their purpose all the same
greeting one another, exalting one True Name
I truly hope one day that everyone's a Muslim.
that they remember you in everything they say

standing in ihram making my tawaf, making my tawaf
drinking blessings from your well
the challenges that I have suffered
and might were rekindles my imaan

O Allah! I am waiting for the call
praying for the day when I can be near the Kabah wall
O Allah! I am waiting for the call
praying for the day when I can be near the Kabah wall


Wallahu A'lam

Sunday, December 18, 2011

Aku bukan pemimpin yang sempurna..

Assalamualaikum...
Hah,mungkin terkejot kot tengok tajuknya,jadi...masa last sekolah(18/11/2011),ade la beberapa insan yang tak puas hati ngan ana dan diorang kata ana macam2 la(fitnah pon join the club),haih,ana pon naek pelik,tetiba carik ana time last sekolah,....huh?pelik btol kan?tapi ana suke orang yang berterus-terang dengan ana,sebab ana suka menerima pndapat orang,biarpun baek@salah,tujuan intuk membetulkan diri,(ceh,poyo lak)

Namun dalam ramai2 tu,ade sorang ni,jumpe ana then condem macam la..ana jahat la,hipokrit,tak layak jadi tokoh la(time tu ana rasa nak kasi kaki size 9 kat die ni),tapi takpe la,ana terima la nasihat die(wlaupun agak kurang ajar),ana tak marah,ana siap kasi senyuman lagi biar hati orang tu tenang beb,ye,ana tau ana bukan pemimpin sehebat Salahuddin Al-Ayubbi yang rajin dengan Qiamulail,ana pon taklah sehebat pemimpin2 KUSISS dulu macam Amir Syahid,ana rase menyesal gak sebab nape la ade orang hasad2 zaman sekarang ni,mungkin silap ana dalam tarbiah korang,ana pon teringin nak jadi orang biase,tapi semua tu dah berlalu~kenangan je la...isk3

"Kejayaan sesebuah organisasi bergantung ke atas prestasi kolektif pentadbirnya, iaitu orang yang mengarah kerja dan memimpin kakitangan keseluruhannya~pemimpin la tu maksodnya",ni antara prinsip yang kena ada pada seorang pemimpin(ana xde kot sifat2 ni,hik3)

Jadi~muahasabah diri la beb-beb sekalian,pemimpin yang berani ialah mereka yang bersikap al-Furqan,membezakan Hak dengan yang Batil,InsyaAllah...Wallahu A'lam...

Saturday, December 17, 2011

Akhirnya~isk3...

Assalamualaikum..
Setelah mengharungi imtihan SPM yang mencabar,akhirnya...tamat juga perjuangan kami,syukur alhamdulillah..namun,ana masih rasa sdyh,T_T...isk3,sedih nye tinggalkan sahabat2 ana,lepas ni jadi alumni...dulu,kalo ana kat sekolah,suke buat qiam pagi2,bangon kol 5.00(ye kot??)...ni kat umah tak tau la boleh ke tak...solat Dhuha sama2..tapi takpe,itu semua kenangan,InsyaAllah..jadi,ramai yang bertanya kat ana,"nak buat ape lepas ni Mir sementara menunggu result??"haha,soalan yang bagos...ni list perancangan ana:~

1)amek lesen kereta ngan moto la,nnti boleh jln2 gi mne2,cramah ke..
2)ala,kne jadi fasi untuk daurah kat masjid..xpe,bak kata enti,"ilmu perlu dikongsi!keh3"
3)blaja bhasa Arab!!pnting sbb nak amek kos Dakwah,kne la pndai dlm bab2 bahase ni..hik3(nk gi jordan!)
4)beli enset ngan kasut baru,InsyaAllah...
5)buat majlis ilmu untuk tarik orng muda kmbali ke jalan Allah....
6)kluar jalan2 ngan asdiqa',gi jalan2 KL kot...
7)menghadiri Ijtima' Tarbawi,paling tak sabar!!(mir,ingt!man shabara zhafira,hehe)
8)Beljar memasak,nanti boleh masak untuk zaujah,kui3...
9)Dan lain2 lagi yg sptotnye ditulis dlm blog ni....

nak suruh ana masak sebiji mcm ni?InsyaAllah..
InsyaAllah ana cube laksanakan,man jada wajada,dah2,ckop ana mengarut ni,smentara menunggu result,kne la isi ngan perkara berfaedah..memetik hadis Rasullah SAW(ceh,macam forum lak)..


قَالَ رَسُوْلُ اللهِ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم
نِعْمَتَانِ مَغْبُوْنٌ فِيْهِمَا كَثِيْرٌ مِنَ النَّاسِ‏:‏ الصِحَّةُ وَالفَرَاغُ‏
(رواه البخاري ومسلم والترمذي ابن ماجه عن ابن عباس

Mafhumnya,”Dua nikmat yang sering dilupakan oleh kebanyakan manusia (iaitu) kesihatan dan masa lapang”.

Wallahu A'lam...

Blogger templates