Friday, 19 November 2010

Sinergi....1+1=3...macam mana tu??

Lame tak menaip ni....ermm,ana asyik sibuk je kat sekolah sampai blog pun boleh lupa...eish3..penat betul la sekolah ni..tapi nak buat macam mana,dah tanggungjawab..haha

Ok2..sambung...Setelah menghadapi musim imtihan yang...yang...susah giler(hiperbola)..akhirnya dapat jua ana melepaskan kebosanan terhadap sebuah novel..hehe,tetibe teringat lak kat novel ni,dah lame beli,cume tak ade mase nak bace...haha

Ok..ni yang nak promote ni...Tajuknye..Sinergi...Cakap je nak tau pasal ape berkait dengan kehidupan, semua ada insya Allah...

 Persahabatan, tarbiyyah, cinta, konflik dalaman, tawazun, keluarga, masalah disiplin pelajar, kepimpinan, suspen, general knowledge, humor, kahwin, dakwah, kawalan emosi, kehidupan harian, sirah dan sangat sangat banyak lagi ilmu yang boleh dapat dalam novel ni,insya Allah semua dalam satu novel...haha..mungkin ade yang dah biase dengar ape yang ana 'bold'kan tu tapi...sebeneranya isi novel tu laen dari pemikiran kita...(wah,macam ceramah la pulak)...

Bagi ana,penyampaian dakwah and tarbiyyah dalam novel ni sangat dekat di hati dan berkait rapat dengan kehidupan harian kita...hahahaha Kadang-kadang plot cite ni memang ade yang tak dijangka...

Akhirnya, mesej paling penting dalam novel ni, ‘Keimanan adalah Paksi’, Iman itulah yang penting dalam segala hal yang ana sebut kat atas tadi, dan Iman tu semua orang kena ada dan faham, barulah kehidupan menjadi luar biasa dan lebih bermakna insya Allah...sebab tu ana kata..1+1=3..bile ade 2 orang tambah pula dengan Iman yang mantap..hasilnya bukan la 2..tapi 3...hehe..

Jika terdapat pemahaman yang silap, maka tegurlah kesilapan itu. Jika pemahamanku silap, ana menariknya semula semasa hidupku atau sesudah matiku......

Wallahu A'lam

0 ulasan:

Blogger templates