Saturday, 29 May 2010

Dugaan seorang hamba.....

Sebenarnye dalam hidup ni memang tak sah kalau tak ade dugaan....kalo tak ade dugaan@masalah,memang pelik la...nak cite pasal dugaan kat sekolah ni...macam-macam dugaan kena kat sekolah ni....gossip la,imtihan la,tapi yang best time persembahan hari guru,ana jadi solo...wow..cuak...tapi ana cuba hadapi dengan tenang & sabar...namun bicara hati siapa yang tahu, hanya Rabb ku yang tahu,...tanggungjawab ana pun dah mula lari....kenapa mesti ana yang tanggung???....orang selalu cakap "camni ke BADAR ??"..sedih betul...T_T...

Ujian adalah guru yang tidak bercakap, tetapi ia sangat mengajar dan mendidik. Ujian terkecil apalagi terbesar adalah takdir Allah. Yang mempunyai maksud tertentu. Kerana jahilnya kita, apabila ditimpa ujian sama ada secara langsung dari Allah atau melalui orang lain, kita mula melatah.

Terasa Allah tidak adil, sengaja hendak menyusahkan kita. Atau kita menyalahkan orang yang mendatangkan ujian tersebut. Hati berdendam, hati buruk sangka pada Allah yang mendatangkan ujian itu.

Dan ingatlah, andaikata kita diuji, kita masih wajib bersyukur kerana masih ada 1001 jenis nikmat lain yang Allah kurniakan kepada kita! Jadi mengapa mesti merungut ketika diuji?Ingaaat(ayat cikgu Bibod, gurau je),setiap dugaan mesti ada hikmah die....jangan mudah kecewa,patah hati....sebab pasti ade nikmat yang lain disediakan untuk kita...kalau bukan di dunia maka akhirat la jawabnye.....huhu

Wallahu A'lam

1 ulasan:

Ziwa said...

saba jela ye

Blogger templates