Wednesday, 21 December 2011

Jangan lupakan mereka tau!!~lajnah kite~

Assalamualaikum..
Bile sebut pasal lajnah ni,mesti teringat time jadi BADAR dulu2(walaupun sbnranya ana tak layak,isk3),tapi bila ana dengar pasal hadis dalam buku PQS(my feveret subjek!,^__^),tajoknya,Tanggungjawab Individu Muslim,(tajuk Pengajian Hadis),baru ana sedar,bahawa semua orang adalah pemimpin dan mempunyai tanggungjawab masing2..(rajin2,bukak la buku teks tu nanti ye)

Rasullulah bersabda:

" Setiap kamu adalah pemimpin dan setiap kamu akan ditanya tentang rakyatnya. Imam (ketua negara ) adalah pemimpin, dia akan ditanya tentang rakyatnya . Seorang lelaki itu pemimpin kepada ahli keluarganya dan dia di tanya tentang rakyatnya. Seorang perempuan itu pemimpin di dalam urusan rumah suaminya dan dia di tanya tentang rakyatnya. Seorang khadam itu menjadi pemimpin tentang urusan harta tuannya dan ditanya tentang rakyatnya Seorang anak menjadi pemimpin tentang harta ayahnya dan ditanya tentang rakyatnya.Maka kamu semua adalah pemimpin dan ditanya tentang rakyatnya." (Bukhari Dan Muslim)

Jadi,ana ni pon ade gak la tanggungjawab,iaitu mengurus sebuah lajnah,hebat gak la lajnah ni,(yeke??),Lajnah Dakwah Dan Kepimpinan,nama yang tak asing bagi semua badarians di seluruh negara,hahahaha(tak elok riak,dose tau)...jadi Lajnah Dakwah merupkan aset utama BADAR ni,eh,lupe lak,Lajnah Usrah sekali(credits to Pijol and Maryam,hehe)..bile dak KUSISS dengar nama Dakwah tu,masing2 dah rase bersalah~mungkin sesetengah budak2 pikir dakwah tu susah la,berat la (espcially Unit Skuad Solat),tapi ia akan jadi mudah kalo kita bersatu,betul tak Lajnah Dakwah??hehe,pelik tapi benor..tapi semua tu is just memory di KUSISS,nak kata munaqosyah kami hebat,taklah jugak,kata orang,"Lajnah Dakwah taon ni lajnah yang happy go lucky la"(tengok KL la,senyum aje,gurau je ye ajk)..tapi kitaorang biase2 je,then..KL kene belanja makan AJK la,jamuan la(makan je tau ye),anugerah AJK berkaliber la...hehe,kelakar betul,tapi yang penting,apa yang kami rancang dan laksanakan mesti kerana Allah,bukan mengharapkan balasan atau pujian dari sesiapa pon(Sessungguhnya pujian itu adalah racun yang berbisa!)..

tak nampak?tekan la gambar ni,dah lame dh buat bnde ni,tulisan ana burok sikit,hee~

Jadi,sebenarnya,memang berat nak tinggalkan korang semua,especially penolng ana(baek kot,muahaha),ingtlah jasa orang yang membantu,ana rasa,kalo lajnah ana takde dalam hidup ni,huh,entahla,ana boleh jadi mamat kering je kot,syukran jazilan@thanks banyak2 lajnahku..InsyaAllah kita bertemu lagi,hehe..lepas ni,nama lajnah ni dah berubah,namanya,Lajnah Dakwah dan Tarbiah,Gudluck to Naqi dan Hanisah,(KL & PKL baru),korang boleh!!

Wallahu A'lam..

2 ulasan:

sayainsanbiasa said...

puji diri sendiri nampak???;p

Anonymous said...

mne ade la~astgahfirullah,teringt je la..hehe,:P

Blogger templates