Monday, 20 February 2012

The secret of sucess..

Assalamualaikum..
Umumnya,bila ada pelajar cemerlang diminta beri rahsia kejayaan,mereka mesti jawab..
"Hoho,rahsia saya ialah sentiasa fokus time cikgu mengajar,sebab tika itu la cikgu ajar macam2"

ade juga yang menjawab...

"Erm,saya suka lakukan solat hajat lepas maghrib,selalu bertawakal kepada-Nya,mengaji,itu rahsia belajar saya,tak lebih,tak kurang"

Apa-apa pon,yang penting masing-masing ada cara tersendiri nak berjaya dalam hidup,kalau Nik Nur Madhihah selalu puasa sunat Isnin Khamis,Azali Azlan selalu beratnya pada guru and etc..tapi ana prefer rahsia kejayaan Ustaz Nik Aziz Nik Mat,haha..yakni selalu hafal Quran..mungkin ramai anggap benda ni cam mustahil,tapi cayalah,kalau antum suka hafal Quran,makin tinggi kecekapan penghafalan anda..

Pernah sekali,ana nak mengafal buku PQS*faveret subjek kot,but before that,ana ber'uthlah' kat musolla hari ahad,lepas subuh sampai supper malam,ana tak keluar musolla pon*saya escape gotong royong time tu,senyap2 je ye,keluar bile nak makan ngan membersihkan diri je*naseb baek orang tak perasan,hua3~tujuannya sebab saya nak hafal Quran,surah al-Haj...lepas tu,pehh,memang nikmat la ana cakap,baca ape-ape pon,masok je,yang penting nawaitu kerana Allah,InsyaAllah =D,Tapi satu je masalah nak menghafal ni,bile dah hafal,macam pantang kena jaga,hurm,tak tau la ana leh ikot ke tak,tapi..I'll try my best..*try tengok link ni,Tips-Tips Otak Tajam


اقرءوا القرآن فإنه يأتي يوم القيامة شفيعاً لأصحابه

"Kamu bacalah Al-Quran kerana sesungguhnya apabila tiba hari kiamat ia akan memberi syafaat kepada sahabatnya"

Bila cer pasal hafazan ni,mesti terdetik kat hati antum pasal Darul Quran?sohih?lagi2 ana yang lepasan SPM ni,pernah mereka bertanya padaku,enta masok DQ ka??ana dalam hati,"mau gelak satu dunia kalau aku masok,hik3",erm,ana dalam dilema sebenarnya ni,bukan ape,takut bile kita dah dapat,pastu tolak,kesian kat mereka yang betul2 nak,tapi tak dapat,huhu,ala,masuk mana2 pon boleh,janji tatatertib kena jaga ma,Anyway,bagi mereka yang nak menambahkan hafalan,elok benarlah niat tu diteruskan..teruskan!!
Bagi mereka yang tak berkesempatan,jangan khuatir,mungkin zaujah kita nanti seorang yang menghafal al-Quran, atau zauj kita, atau anak-anak kita, atau cucu-cucu kita kelak.who knows?? Cuma, kita jangan putus asa berdoa kepada Allah swt agar diberi kesempatan. Insyaallah, kita akan merasai keberkatannya di dalam kehidupan kita semua jika al-Quran menjadi satu cara hidup..sebabnya,itu semua janji Allah,believe me,
tips saya kalo nak lancarkan hafalan,jadi Imam Subuh ngan Maghrib kat musolla tau,pastu baca la...*sanggup ka??InsyaAllah boleh~


Wallahu A'lam..^^

3 ulasan:

~ AINA YUSPI ~ said...

bgosnyer dy ponteng gotong-royong eh??

Syabab Musafir Kasih..^^ said...

hua3~kantoi lak
skali je pon,x bnyk,hehe:)

QueAe said...

bnyk kli... haha

Blogger templates