Thursday, 12 January 2012

Usrah "Dai'e & Mad'u"..^^

Assalamualaikum..
Usrah,berasal dari perkataan الأسرة=keluarga/family...sejarah pembentukan usrah ni bermula lame dah,sejak zaman Rasullah dah ade,yakni ketika Rasullah menyampaikan ilmu Al-Quran & sifat-sifat luhur seperti baik hati,amanah, bertanggungjawab, bercakap benar, berani dan sebagainya di dalam diri para sahabat di umah al-Arqam bin Abi –Arqam...


Jan 7 2011..
Jadi,ku ini juga mempunyai usrah,nama usrah kami.."Dai'e dan Mad'u",(nape name ni??entah la..si fazli la cadangkan,ana pon ikot je la,^^)..so,ana selaku naqib usrah tingkatan 4,menggalas tugas iaitu mentarbiah adek2 f4 ni..huh,bukan perkara mudah beb nak tarbiah orang ni,lagi2 f4 ni..bergantung kepada naqib,macam mana nak tarik anak2 usrah mereka berjaya di duniawi dan ukhrawi,ingatkan dulu dapat usrah f3,sekali dapat f4..takpe,sesungguhnya,Allah lebih mengetahui semua itu..bak kata Abang Hafizuddin Kadir time Kursus Nuqaba dulu..."kendalikan usrah F4 baru ade cabaran mir,ade hikmahnye"(ingt lagi ma!)..
ini la tema nye,haha..


so,ape keje ana??takkan ana nak teros buat usrah,then cakap bla..bla ..bla pasal agama,gerenti diorang bosan punye,ana pon bukan suke2 sangat cakap satu benda ni,pastu straight to the point,silap besar la jawabnya..so,usrah ana ni ade tema,bukan ana cadangkan..anak2 usrah gak la...tema kami ialah..MARI MENJADI HAMBA!!(cm pernah dengar je,kat mane ek??)...haih,ana pon anggok je la,bwat2 tanda setuju,hehe..yang penting diorang happy..^^,

Well...sebagai naqib usrah 3 ni,bende pertama kena buat ialah dapatkan pengaruh diorang,...prinsip "ko buat,ko tanggung" memang takde dalam usrah kami,so,sape2 buat salah,same2 kite tanggung,then tolong selesaikan same2,usrah Ilmu sikit,ilmu perlu dikongsi kan?hurm,satu yang pelik ni,diorang memang suke bile ana cite pasal Cinta dalam Islam ni,haih,taula kemaruk cinta+ jiwang,tapi yang penting cinta tu berlandaskan ad-Deen,InsyaAllah...,kelakar,pastu ade Jejak Seekers la..(bukan seekers ntv7 tu,ni laen tau,ni usrah ana je buat),Jejak Seekers ni ana buat kat tengah hutan sana,then biarkan diorang kat sana sambil tutup mata pada waktu siang,eh..bukan,malam la,ape brand siang2,hehe...ana biarkan diorang la jap keseorangan,pastu diorang kene cari kawan2 diorang dalam hutan tu sampai semua ahli berkumpul,sejam lebih kot baru settle,naseb baek takde yang nangis,hik3...bukan saje2 je buat Jejak Seekers ni,well..Ukhwahfillah la!!hehe....

Tapi,ape yang penting,ana nak anak2 usrah ana ni pandai jaga agama bile dah keluar sekolah...bukannye ape,zaman dahulu dengan sekarang memang lain,jadi,kena la tarbiah diorang betul2...kalo tak~hurm,carik nahas la diorang nanti dengan Rabb nanti..

Every guy is a gentlemen, it just takes the right women to bring it out of him..
(ayat ni dh brape kali ulang dalam usrah,hik3)
Wallahu A'lam..

7 ulasan:

~nUr 'ainA yuSpi~ said...

haha..mir ko rndu dorg eh???

من أنا؟ said...

msti la!!..rindu tau mkan same2,blanja nasi lemak,knangan la~

QueAe' said...

laa ingt mkn je.. haha... eh, apehal tag usrah ko...

[Every guy is a gentlemen, it just takes the right women to bring it out of him.. ]


ko ni mmg dasar jwang la... =,='

من أنا؟ said...

hehe,time khulasah usrah,dorng msti suruh aq ucap kalimat tuh,hehe..ntah la,feveret diorang kot*pedoman..^^

QueAe said...

haha... okela... ketika cinta berUSRAH =)

~nUr 'ainA yuSpi~ said...

hahaha.. lwkla ko ni mir, cm budak2!!!

sayainsanbiasa said...

okey...boleh wat filem dah...:)

Blogger templates