Wednesday, January 18, 2012

Hurm,pakai balik la nampaknya..

Assalamualaikum..
Setiap insan yang Allah cipta tu akan diberi musibah,ujian atau masalah hidup di dunia yang fana ni.Tipu jika sorang tu berkata yang dia tidak pernah kena musibah. Setiap orang ada masalahnya tersendiri, Allah uji dengan berbagai-bagai ujian tetapi sebabnya semua sama. Allah menguji seseorang itu because there are always secret that we never knew before, sama ada Allah hendak tambah iman kita atau hendak uji sejauh mana keimanan kita. Dan kerana sesuatu ujian itulah yang membuka mata hati kita,yang mendidik kita supaya jangan mudah putus asa dalam kehidupan yang bagaikan bahtera dilautan yang penuh dengan onak duri,ujian juga dapat mematangkan kita*hehe,bermadah nampak...


Jadi,diri ini pon ada musibahnya,enta/enti nak tau?betul nak tau ni??
Sebelum tu,ana cite la sikit nostalgia ana ek,sebenarnya,ana dah lama pakai benda ni,start tadika lagi dah pakai,tujuannye nak cure musibah ni..sampai darjah 6,dah tak pakai,kononya dah hilang la musibah ni..F1 sampai f3 pakai jugak benda tu..tapi time studi je pakai,*mungkin ramai tak perasan,senyap2 je....f4 ngan f5 nape tak pakai??mesti tertanya-tanya kan??..erm,sebab nak elak fitnah,tu tak nak pakai,tapi..kesannya,musibah kena balik,dulu time ana f4 awal taon,tika ana buat appoinment ngan doktor,die recommend suruh ana pakai benda tu sampai bile2,tapi sebab nak elak fitnah punya pasal..hurm,well,berkorban je la..hehe,bak kata pujangga.."mencegah itu lebih baik dari merawat"..lebih baik elak fitnah dari terima kesannya sampai bila2..takpe,itu yang lebih baik kan??..mungkin ana kena musibah ni sebagai kifarah sebab melakukan dosa..yang penting ade hikmahnya*ana pon tak tau ape hikmahnya,have to wait... wallahu A'lam..


Ana nak buat ape lepas ni? hurm,muhasabah, muraqabah dan tawakkal akan tolong ana..^^

1)Muhasabah ni maksudnya menerima kekurangan dan kelemahan yang ada pada diri. Jika kita sendiri tak dapat menerima hakikat diri kita, maka kita tak akan  rasa apa2 pon perubahan di dalam diri kita....
2)Muraqabah, iaitu rasa sentiasa diawasi oleh Allah. Hari ini jika kita senang, Allah mahu melihat apa yang kita lakukan sama juga apabila kita susah.Jika kita rasa sentiasa diawasi Allah, kita akan selalu mencari keredhaannya. Waktu senang kita tidak lupa Allah, waktu susah pon kita bergantung penuh denganNya. Akhirnya, senang dan susah tetap tenang dan tetap bahagia....
3)Last,Tawakkal yakni kita berusaha dan bakinya kita serahkan pada Allah untuk menyempurnakannya..InsyaAllah..
pakai balik la,isk3..

Jap2,ape musibah ana ek?ana kena pakai cermin mata la,hua3,senyap2 je ek....jangan gelakkan ek,malu..

Wallahu A'lam...

7 ulasan:

sayainsanbiasa said...

Hahahaha..gelakkan aku kena pakai speck..rupanya dia pun pakai...agk2 ada muka atok tak ko???:D

pakai la...letak gamba..nk tgk ensem k x???;)

ala,KL ko.. said...

ceh,atok ko kata aq??haha..
xnak aq ltak,malu ma,x ensem pon,huhu..^^

~ AINA YUSPI ~ said...

ko ensem ke mir??hahaha.. ala ak rse ak pna nmpk dl ko pkai :P

admin said...

tau xpe..dulu pkai la..
start f4,aq dh x pkai..huhu

Anonymous said...

Speeky, nape lak nak elak fitnah?

Syuhadah Al-Firdaus said...

nanti enta dah kerja, n dah ada rm 6000, buat lah LASIK.. (laser mata).. for further information, search prof. dr muhaya-LASIK.. alhamdulillah.. x membahayakan.. ana pun insya-ALLAH nak buat LASIK lau dah ada duit..huhu.. insya-ALLAH ^^

Syabab Musafir Kasih..^^ said...

oh,yeke?dr muhaya??wah,ana suke dgr crmah die kat IKIM,InsyaAllah,bile dh kumpul duit..ana buat ye,enta pon same ye..^^

Blogger templates